Bryan Clay

Bryan Clay - Americký desetibojař Bryan Clay se raduje z vítězství v americké olympijské kvalifikaci. | foto: Reuters

Clay chce Šebrlemu sebrat rekord. A řídí se přitom jeho radou

  • 16
Pokud americký atlet Bryan Clay příští rok sebere Romanu Šebrlemu světový rekord v desetiboji, bude si za to jeho český kamarád moct tak trochu sám.

"Před dlouho dobou jsem se zeptal svého dobrého přítele Romana Šebrleho: Co to obnáší překonat světový rekord? On odpověděl: Musíš být dva roky po sobě bez zranění a udržet si skvělou formu. Když to dokážeš, pak budeš připravený rekord zdolat,“ uvedl Clay ve svém blogu pro Mezinárodní atletickou federaci.

Minulý rok vydržel Clay ve zdraví. K tomu vyhrál olympiádu. Letos chce triumfovat na mistrovství světa v Berlíně. Taky by si rád připsal americký rekord, který drží výkonem 8891 bodů Dan O'brien.

A pak přijde atak na Clayův největší cíl, Šebrleho historický výkon 9026. "Chtěl bych zakončit kariéru na vrcholu rekordních zápisů,“ přeje si Američan.

Kdy tedy zaútočí? Ne, nebude to hned, až v roce 2010. Kde? Nejspíš na tradičním mítinku v Götzisu, kde rekord vytvořil Šebrle. Tady se nachází atletický ráj pod Alpami, kdy se pozornost diváků soustředí jen na desetibojaře. A většinou tu bývá krásné počasí.

"Götzis je skvělý mítink, jeden z mých nejoblíbenějších,“ pravil Clay. Zvažovat však bude i francouzské Talence. "Tam to pro mě bývá těžší, protože se závodí v září, kdy už bývám psychicky i fyzicky tak utahaný, že akorát chci, aby sezona skončila. Ale v roce 2010 není olympiáda ani mistrovství světa, takže i Talence připadá v úvahu.“

Clay stále letí vzhůru jako vícebojařská raketa. Loni se stal olympijským vítězem i halovým mistrem světa, bezpochyby má na to Šebrlemu rekord sebrat.

"Musím vylepšit patnáctistovku. Nebo spíš v ní mít vyrovnané výkony. V každé disciplíně ještě můžu přidat, ale hlavně se chci v každé udržet na stálé úrovni a přibližovat se osobním rekordům. Vždyť jsem dosáhl velkých výsledků, ale pokaždé v nich bylo nějaké zklamání. Jednou čtvrtka, jindy koule nebo výška,“ vypočítává Clay.

Pokud se mu vydaří i letošní sezona a zůstane v ní zdravý, bude mít základ pro další postup vzhůru. "Desetiboj je totiž jako žebřík. Každý rok přidáváte další příčky.“

Plánovat trénink je pro něj však po olympijském triumfu přeci jen o trochu těžší než dřív. Zlatá medaile jej i v zámoří vynesla mezi sportovní celebrity.

Clay byl třeba v televizních show Oprah Winfreyové či Davida Lettermana. Taky se mu splnil sen: stal se reklamní tváří cereálií Wheaties.

"Dobré věci se stávají těm, co vytrvají. Těším se, že se to splní i mně. Věřím, že když budu mít výtečný základ, můžu v roce 2010 na rekord dosáhnout. To je dost vzrušující pomyšlení.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž