Čeští tyčkaři se ve finále neobjeví

Göteborg - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Bez českých reprezentantů Štěpána Janáčka a Adama Ptáčka se bude muset obejít finálový závod tyčkařů na atletickém mistrovství Evropy v Göteborgu. Oba zvládli v kvalifikaci 535 centimetrů na druhý pokus a to bylo žalostně málo. "Nevyšlo to," ulevil si po závodě Ptáček.

Oba reprezentanti se v sezoně potýkali se zdravotními komplikacemi, což jejich výkon na šampionátu poznamenalo.

"Při soustředění v Nymburku jsem si poranil lýtko. Tady mě už sice nebolelo, ale dva a půl týdne tréninkového výpadku se bohužel projevily," povzdechl si Adam Ptáček.

Zatímco on třikrát ztroskotal na 545 centimetrech, Štěpán Janáček po úspěšném pokusu na 535 centimetrech tuto výšku vynechal a pokoušel se marně o 555 cm.

"Chvilku jsem si vyčítal, že jsem těch 545 vynechal. Zdálo se, že tahle výška na finále bude stačit. Ale nakonec nestačila," líčil 29letý tyčkař průběh kvalifikace.

Zatímco Janáčkova pochroumaná achillovka drží, pronásledují ho potíže se stehenním svalem.

"Achillovka a kotník jsou v pohodě, musím to zaklepat. Ale trable mám se zadním stehenním svalem. Nikdy jsem nebyl narvávací typ, ale ono stačí málo a je to."

Janáčkovi je prý někdy trapné svalovat vše na zdravotní trable, jenže tyčka je specifická disciplína.

"V posledním měsíci před šampionátem chyběla potřebná pohoda. Tyčkařský trénink je o tom jít na hraně, co tělo vydrží. V téhle disciplíně totiž přísloví, že někdy míň znamená víc, neplatí. Ale všiml jsem si, že hodně pobití jsou i soupeři, spousta má obvázaná lýtka, stehna."

Z aktivních účastníků šampionátu se po dnešní kvalifikaci tyčky stali diváci. "Doufám, že si spravíme náladu u víceboje, kluci to mají rozjeté dobře. Máme tu početný český tým, bude komu držet palce," pokyvoval hlavou Janáček.

Jasno má i o náplni nejbližších týdnů. "S Ádou Ptáčkem jsme se shodli, že je nejdůležitější dát se po sezoně zdravotně pořádně dohromady. Čeká nás halová sezona a na mistrovství Evropy bude šance na dobré umístění."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž