Caster Semenyaová na pětikilometrové trati na jihoafrickém šampionátu

Caster Semenyaová na pětikilometrové trati na jihoafrickém šampionátu | foto: Reuters

Semenyaová zkouší delší tratě, na národním šampionátu vládla pětce

  • 8
Caster Semenyaová si na jihoafrickém atletickém šampionátu vyzkoušela běh na 5000 metrů a hladce zvítězila v čase 16:05,97. Pro dvojnásobnou olympijskou vítězku a trojnásobnou mistryni světa na osmistovce může být přechod na delší tratě variantou v další kariéře.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) se totiž v současnosti zabývá odvoláním Semenyaové a dalších sportovkyň s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému pravidlu mezinárodní atletické federace IAAF, podle nějž by bez hormonální léčby nesměly závodit na tratích od 400 metrů po míli. Rozhodnutí mělo padnout už na konci března, ale arbitráž ho odložila.

Osmadvacetiletá Semenyaová startuje na jihoafrickém mistrovství v Germistonu i na kratších tratích. Na patnáctistovce postoupila do finále, přihlášená je rovněž na osmistovku.

Pokud CAS pravidlo o nutnosti půlroční hormonální léčby pro atletky s odlišným sexuálním vývojem schválí, nemohla by Semenyaová na svých hlavních tratích startovat na letošním mistrovství světa. To začne v Dauhá 27. září. Na pětce se čtvrtečním výkonem zařadila na 91. místo letošních tabulek, které vede Australanka Melissa Duncanová s časem 15:20,88.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž