RIVALOVÉ I KAMARÁDI. Usain Bolt a Asafa Powell na mítinku Diamantové ligy v Římě.

RIVALOVÉ I KAMARÁDI. Usain Bolt a Asafa Powell na mítinku Diamantové ligy v Římě. | foto: AP

Bolt přišel o největšího rivala. Powell kvůli zranění na MS nepoběží

  • 12
Právě on mohl na stovce sesadit fenomenálního Usaina Bolta ze sprinterského trůnu. Jenže Asafa Powell má smůlu, na mistrovství světa v Tegu nejrychlejší muž letošní sezony pravděpodobně startovat nebude. Na souboj hvězdných Jamajčanů nedojde kvůli jeho zranění.

Powell se na konci června v Lausanne blýskl časem 9,78 sekundy, hranici deseti vteřin letos prolomil celkem devětkrát. Když se kvůli zranění třísel odhlásil před třemi týdny z mítinku Diamantové ligy v Londýně, předpokládalo se, že to bylo jen preventivní opatření. V Tegu i trénoval.

Jenže teď potvrdil prokletí stometrového závodu, kde budou chybět čtyři vedoucí muži letošních světových tabulek. Už v červnu se účasti kvůli zranění vzdal Američan Tyson Gay, pozitivní dopingový nález zastavil jeho krajana Mikea Rodgerse a Jamajčana Stevea Mullingse.

Takhle se Asafa Powell usmíval v Tegu při tréninku. Tehdy stále ještě věřil, že bude moci nastoupit.

Jamajští funkcionáři zatím odmítli zprávu potvrdit, reportérům ji sdělil týmový kolega bývalého světového rekordmana Michael Frater. "Nepřijel jsem s tím, že poběžím stovku, naneštěstí Asafa nemůže," citovala pátého muže z jamajského šampionátu agentura Reuters.

I olympijský vítěz a obhájce titulu Bolt nic netušil a v první reakci se podivil: "Asafa je ze hry? To slyším poprvé."

"Stále ho bolí třísla, není ve stoprocentní kondici. Tříkolový závod by pro něj byl problematický," vysvětloval pro AP Paul Doyle, manažer bronzového sprintera z posledních dvou MS. 

Krutému rozhodnutí prý v Tegu předcházely rozsáhlé testy. "A druhý den to bylo znovu velmi bolestivé," podotkl Doyle a zadoufal, že by mohl Powell zvládnout aspoň štafetu na 4x100 metrů, která je na programu příští neděli na závěr MS.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž