Běžecký závod Run-Tour - archivní fotografie.

Běžecký závod Run-Tour - archivní fotografie. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Seriál Run-Tour začíná. Budějovicemi v sobotu proběhne tisíc závodníků

  • 0
Až tisícovku běžců očekávají pořadatelé na sobotním závodu z osmidílného seriálu Run-Tour. Krajská metropole tak bude patřit vyznavačům běhání, kteří si mohou vybrat buď kratší 5kilometrovou, nebo delší 10kilometrovou trasu. Organizátoři mysleli i na děti, ty si mohou dopoledne od 10.30 hodin zaběhnout 500 anebo 1 000 metrů přímo na náměstí Přemysla Otakara II.

V centru Českých Budějovic se také budou startovat hlavní závody, které se poběží od 12, respektive od 13 hodin.

"Trasu pro závody vždy vybíráme ve spolupráci se závodníky, kteří už s námi běželi. Samozřejmě, že také jednáme o přesné trati s vedením města. Máme však jednu prioritu, chceme, aby se startovalo i finišovalo na krásném náměstí Přemysla Otakara II., a pak běžce v každém městě chceme zavést do oblasti s městskou zelení," říká k sobotnímu programu mluvčí série Run-Tour Richard Valoušek. Dodává, že v Budějovicích běžci zamíří jak do uliček v centru města, tak i do parku Stromovka.

Pořadatelé vytyčili 5kilometrový okruh a běžci, kteří zvolí nejdelší trasu, ho musí zvládnout dvakrát.

Zájemci o účast v závodě by si měli s podáním přihlášky pospíšit. Pořadatelé totiž nechtějí překročit hranici tisícovky sportovců. "Nechceme být až tak masoví jako při hlavních maratonech. Jde nám o pohodlí a hlavně bezpečnost soutěžících," upozorňuje Valoušek s tím, že čas pro přihlášení do závodu vyprší zítra. Zájemci se mohou ještě zaregistrovat dvěma způsoby.

Prvním je on-line přihláška po internetu, která končí v pravé poledne. Pokud ještě zbudou místa, tak druhou možností je registrace ve sportovních prodejnách Sportisimo, a to od 13. do 19. hodiny. Startovné na 10kilometrovou trať je 450 a 550 korun, na 5kilometrovou pak 350 a 450 korun. Děti poběží zdarma, anebo při přihlášení na místě zaplatí jejich rodiče 50 korun.

Trasa závodu Run-Tour

Start i cíl 5kilometrového okruhu je na náměstí Přemysla Otakara II. Z náměstí závodníci poběží ulicí Dr. Stejskala, pak po Zátkově nábřeží do parku Hájíček. U Budvar arény se přeběhne Vltava, poběží se okolo nové výstavby na místě bývalé sodovkárny a odtud na lávku přes čtyřproudou výpadovku z města na Český Krumlov a Kaplici. Trasa pak vede lesoparkem Stromovka až k ulici Na Zlaté stoce, okolo Kauflandu na Dlouhý most. Odtud závodníci poběží okolo Mlýnské stoky, Hroznovou ulicí a zpět do cíle na náměstí.

"I když nejsme ten typ závodů pro běžce profesionály, spíše pro amatéry, veřejnost a rodiny s dětmi, tak se v sobotu v Českých Budějovicích objeví naše elitní běžkyně Květa Pecková. Mezi muži se diváci mohou těšit na Američana Ryana Vaila, který s největší pravděpodobností zaběhne rekord trati. Chce svůj čas stlačit na 28 minut, což by bylo fantastické," myslí si Richard Valoušek.

Podle něj závody Run-Tour nemají za cíl konkurovat běžeckým půlmaratonům a maratonům. "My vždycky říkáme, že pro maratony vychováváme běžce. U nás totiž lidé s během začínají, párkrát si zkusí deset kilometrů a pak chtějí zdolat delší trasu a jdou třeba na půlmaraton. Na Run-Tour se tak rozběhají," usmívá se Valoušek.

Naprostou většinu závodního pole budou ale v sobotu tvořit amatéři. "Dostal jsem registraci do závodu k Vánocům spíše z legrace, protože jsem nikdy žádný takový běh neabsolvoval. Před měsícem jsem proto začal lehce běhat a teď už se na závod i těším. Chtěl bych to zaběhnout okolo hodiny," říká 32letý Michal Pavlas z Českých Budějovic. Na start závodu Run-Tour se postaví také známé osobnosti z televizních obrazovek či z ledových kluzišť.

Budějovicemi se tak proběhne moderátor Dalibor Gondík, sportovní komentátorka Ina Puhajková či televizní moderátorka Iveta Kořínková. Běžet by měli i hokejisté Motoru Martin Semrád, Emil Švec a Jiří Bárta. Až osobnosti dorazí do cíle, mohou si je zájemci o podpis odchytit na autogramiádě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž