ROBERTSONOVI V AFRICKÉM OBLEŽENÍ. Novozélandská dvojčata (třetí a druhý zprava)

ROBERTSONOVI V AFRICKÉM OBLEŽENÍ. Novozélandská dvojčata (třetí a druhý zprava) na startu pražského večerního běhu. Úplně vlevo se chystá k vyběhnutí za rekordem Philemon Limo. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Běloch z Keni měl být v Praze favoritem. Kvůli zranění ale nedokončil

  • 0
Z životního příběhu běžce Jake Robertsona byste už v jeho jedenadvaceti letech dokázali napsat knihu. Námětů byste měli řadu. Tak například, jako běloch žije už pět let se svým dvojčetem a rovněž atletem Zanem Robertsonem v Keni.

"Díky tomu můžeme trénovat s těmi nejlepšími na světě," vysvětlují důvod stěhování. Život v Africe si chválí, dokonce si oba našli přítelkyni mezi keňskými atletkami. "Obě závodně běhají," přiznávají bratři.

Jako každá životní změna, byla i ta jejich z počátku náročná. "Trošku jsem se toho bál. Ale možná jsem se předem tak moc mentálně připravoval na horší podmínky, že jsem se nakonec o to snadněji aklimatizoval," vypráví Jake spokojeně.

Do Prahy dorazil společně se svým bratrem na desetikilometrový běh večerní Prahou. I díky náročné přípravě v Africe patřili společně s africkými běžci mezi hlavní favority.

"Běháme s nimi v Keni na náročném terénu. Řada kopců a těžkých podmínek nám dává možnost stále se zlepšovat," potvrzují. Do cíle na Staroměstském náměstí však nakonec doběhl jen méně známý Zane, a to na dvanáctém místě.

"Jake ze závodu odstoupil kvůli zranění, které utrpěl při mistrovství světa v Tegu," vysvětlila cílovou absenci Jaka Jana Moberlyová, která se během pražských běhů starala o elitní běžce.

"Stalo se mi to během rozběhů na atletickém mistrovství Světa v Tegu," říká Robertson. V jednom rozběhu na pětikilometrové trati dvakrát upadl a po této nešťastné kuriozitě ho rázem znal celý sportovní svět.

"Díky protestu, kdy mě soupeř nejdříve strčil a podruhé podrazil nohy, jsem se dostal do finále." V něm však stejně jako v Praze celý otlučený neuspěl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Afrika, Praha, Svět, zranění