Kenenisa Bekele

Kenenisa Bekele - Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele pózuje před tabulí s hodnotou nového světové rekordu v běhu na 10 000 metrů. | foto: Reuters

Bekele - rekordman se smutným srdcem

  • 2
Praha - Proběhl cílem, pokřižoval se a políbil křížek, který nosí na řetízku. Vzápětí padnul do náruče mladšího bratra Tarika. Dílo se povedlo! Kenenisa Bekele zlepšil na pátečním mítinku Zlaté ligy v Bruselu světový rekord v běhu na 10 000 m na 26:17,53 min. "Naprostá nádhera," napsala o jeho výkonu IAAF.

Sedmačtyřicet tisíc lidí v ochozech stadionu Krále Baudoina nadšeně aplaudovalo. Takový výkon!

Poslední čtvrtku zvládl etiopský vytrvalec 57,09 s. Poslední patnáctistovku za 3:52 min. Mimochodem, 3:52,6 min je hodnota světového rekordu Paava Nurmiho z roku 1924...

"Fantastický závod. Bylo tady tolik lidí a jsou na mě hrdí, takže jsem šťastný," skromně se usmíval spokojený vytrvalec.

Pamatujete, jak zasedl na trůn krále vytrvaleckých tratí před dvěma lety na mistrovství světa v Paříži? Ve finále běhu na 10 000 m zdolal ve finiši Haile Gebrselassieho.

Symbolické - jednoho krále vystřídal druhý. Bekelemu tehdy bylo jednadvacet let. Letos? Je o dva roky starší, bohatší o další titul mistra světa z Helsinek, olympijské zlato z Atén, sbírku vítězství na světových šampionátech v krosu rozšířil na osm.

Vlastní světový rekord v běhu na 5000 m, na dvojnásobné trati upravil historické maximum už dvakrát. V Ostravě na 26:20,31 min. A v Bruselu z něj odebral téměř tři vteřiny - poprvé zvládl člověk desetitisícmetrovou trať v čase lepším 26:20 min. Rekord útlého Etiopana má hodnotu 26:17,53 min.

"Je to odlišný rekord než v Ostravě. Tam byl vítr a ne příliš dobří vodiči, ale já měl dost sebevědomí a čekal rekord," porovnával v belgické metropoli.

Daří se mu v ní - před lety si tam utvořil osobní rekord na 3000 m, loni získal dva tituly mistra světa v krosu, v roce 2000 vyhrál na stejném šampionátu juniorské zlato.

Nešťastné srdce rekordmana

A teď famózní rekord z desítky. Potřetí se letos postavil na start s cílem přepsat historické tabulky. Jenže v Londýně  jej na trati 5000 m zklamali vodiči, v Hengelu na dvojnásobné vzdálenosti bojoval s nepříjemným počasím. V pátek mu bruselských dvanáct stupňů nepřekáželo.

Nic nenechal na náhodu, na tempu se domluvil s bratrem Tariku. "Odvedl skvělou práci," pochválil mladšího sourozence. Tariku Bekele jej dotáhl na hranici 5000 m - v mezičase o pět vteřin rychlejším než v Ostravě.

Pak se sice Kenenisův náskok ztenčil, předposlední kolo dokonce Etiopan mírně zpomalil - ale jen proto, že to nejlepší mělo přijít v závěru. A přišlo - posledních 400 m za 57,09 s!

Diváci i organizátoři se nadšením chytali za hlavu. Bonus ve výši 50 000 dolarů má opodstatnění. I Kenenisa se smál. Ačkoli letos se směje méně než jindy. "Nemám tolik sebevědomí," přiznal.

Lednová tragédie nejde vymazat z paměti - v náručí mu umřela snoubenka Alem Techaleová. "Moje srdce nemůže být šťastné. Ale nemůžu s tím nic udělat, musím jít dál."

Má představu, jak - letos už poběží jen jednou, v Šanghaji absolvuje trať na 3000 m. Pak si dopřeje měsíc nebo dva volno a s manažerem Josem Hermensem začnou spřádat plány na příští rok. V kalendáři nefigurují olympijské hry ani mistrovství světa. "Nevím, na co se zaměřím," řekl v Bruselu.

Že by na další zlepšování svých rekordů? Svých světových rekordů?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž