Jaroslav Bába

Jaroslav Bába | foto: Ivana Roháčková

Bába se učil na maturitu a pak skočil limit na mistrovství světa

  • 0
Bábův výkon byl nejhodnotnější z těch, které atleti a atletky předvedli v prvním kole extraligy. Za svých 231 centimetrů získal 1 167 bodů pro Duklu Praha. Po prvním kole soutěže jsou v čele muži Kroměříže a ženy Olympu Praha. Vítkovické ženy jsou třetí a muži šestí.

Bába se neúspěšně pokoušel o 235 centimetrů. "Pořád mám problémy s rozběhem," přiznal. "Akorát na těch 231 se mi jakž takž povedl, ale jinak to ode mne byla spíš hrubá síla. Až ji spojím s technikou, může to vypadat lépe."

Jaroslav Bába o 14 centimetrů porazil svého tréninkového parťáka Petera Horáka, který byl v barvách Vítkovic druhý. "Peter přitom na posledním tréninku skákal dobře a já špatně," řekl Bába. "Vůbec mi to nešlo, po jednom skoku jsem to raději zabalil, ale tak to někdy bývá."

Horák to potvrdil. "Na tom tréninku jsem se vážně cítil dobře, ale když jsem v sobotu přišel na stadion, nevěděl jsem, jak se rozhýbat. Jarda vzal závod do vlastních rukou. Má takovou formu, že se s ním těžko soupeří. Do Tretry musím se sebou něco udělat, aby to bylo lepší."

Někdejší vítkovická atletka Denisa Rosolová vyhrála dvoustovku s číslem 200 na hrudi. "To číslo jsem dostala náhodně, podle abecedy," usmála se v cíli. S časem 23,22 vteřiny byla spokojená, byť jako B limit na světový šampionát nemůže být uznán kvůli nepovolené síle větru. Spíš protivětru, který ji na první stovce brzdil. "I tak je to výborný vstup do sezony," dodala Rosolová.

Ředitele závodu Oldřicha Zvolánka mrzelo, že především sprinty ovlivnil vítr. Z vítkovických atletů vyzdvihl návrat výškařky Romany Dubnové, která byla třetí, a sprintera Lukáše Mila, jenž byl druhý na 100 metrů a třetí na 200. Oba za každý svůj výkony získali pro své týmy přes 1 000 bodů.

Extraliga se letos boduje novým způsobem. Každému družstvu se počítá 30 nejlepších výkonů mužů a 25 žen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž