Jaroslav Bába

Jaroslav Bába - Jaroslav Bába. | foto: Michal Šula, MF DNES

Bába o rekord tentokrát nebojoval

  • 1
Praha - Napotřetí se Jaroslav Bába přehoupl přes výšku 235 centimetrů. Chvějící se laťka zůstávala na stojanech. Ale jak se Bába otočil na žíněnce, nevydržela. "Jen jsem se podíval a ona spadla," řekl. Pouze on a vícebojař Roman Šebrle vybojovali v Aténách olympijskou medaili.

A oni dva teď budou největšími českými nadějemi na evropském halovém šampionátu, který začíná v Madridu už 4. března.

Dvacetiletý výškař se v této sezoně rozjel do parádní formy. Dvakrát si vylepšil osobní rekord. Zastavil se zatím na 237 centimetrech: novém českém rekordu.

Téměř pravidelně zdolává 230 centimetrů. Jako včera na halovém mistrovství republiky. Pak si nechal laťku nastavit o pět centimetrů výš.

"To číslo se mi líbilo. Je pěkně zaokrouhlené. Ale hlavně jsem chtěl vyhrát.
Rekord už mě tolik nezajímal." Dvoumetrového čahouna čeká poslední mítink v německém Weinheimu.

"Tam si chci zaskákat jen pro radost. A v Madridu musím vybouchnout! V dobrém slova smyslu."

Před šampionátem už jej čeká jen krokodýlí trénink. "Prostě ležení a čekání na formu," popisuje Bába. Příští středu vyrazí do Madridu. Výškařský sektor v tamní hale nezná.

"Asi to bude tvrdší povrch. Žádné parkety a na nich mondo. Proto jsem jel do Stockholmu a skákal tady v Praze. Zkoušel jsem klasické halové mítinky." 

Zatímco loni na světovém halovém šampionátu získal bronz za 225 cm, letos bude boj o medaile těžší. Rus Rybakov zvládl už 238, elitní výšky zdolává tradičně i Švéd Holm.

"Nevím, jestli Holm v Madridu bude. Ale 234 by snad na bronz mělo stačit." Bába touží jednou získat olympijské zlato. V Madridu by jej nenaštval ani bronz. "Pokud ze sebe vydám maximum, budu spokojený." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž