Bába a spol. budou skákat na střeše Babylonu

Liberec - V Liberci se chystá ojedinělá výškařská show. Na střeše místního Centra Babylon se za dva týdny představí špičkoví atleti v čele s bronzovým olympionikem Jaroslavem Bábou. "Prostředí bude opravdu extrémně netradiční," slibuje Radovan Vrátný z pořadatelské společnosti Sport Marketing Agency.

"Doskočiště je navíc umístěné pár metrů před zídkou, za níž zeje sedmipatrová díra. Je to vážně síla."

"Té zídky se trochu děsím," potvrzuje Jaroslav Bába, že někteří výškaři mohou mít na střeše Babylonu jisté zábrany.

Bába se v atraktivním klání utká nejen se svými českými soupeři Svatoslavem Tonem a bratry Janků. Na souboj ho vyzvou i Giulio Ciotti z Itálie, olympijský vítěz ze Sydney 2000 Sergej Kljugin z Ruska nebo Ukrajinec Andrej Sokolovskij. Ten má osobní maximum 238 centimetrů.

Show bude mít všechny znaky oficiálního závodu, včetně čtyř rozhodčích a kalibrovaných měřidel. Proto platí veškeré dosažené rekordy. Jaroslav Bába drží český rekord 236 centimetrů společně s Jánem Zvarou. V hale už skočil o centimetr víc.

"Jarda je rvavý typ a při závodech se vždycky vyhecuje. Když to půjde, proč by se nemohl pokusit rekord vylepšit," uvažuje Vrátný.

Babylonská laťka, jak se závod jmenuje, se uskuteční na závěr letní sezony. "Závodníci si u nás můžou zaskákat pro radost a bez stresu. Určitě se pak najde čas i na oslavu, nikdo se už nemusí hlídat," říká Radovan Vrátný.

Část skokanů přijede přímo z finále Grand Prix v Monaku.

Prostředí závodů bude skutečně netradiční. Pořadatelé položí na střechu Babylonu speciální gumové desky. Celý prostor bude ozvučen a každý závodník dá dýdžejovi své cédéčko, které jej rozpálí k nejlepším výkonům.

Jaroslav Bába skáče na příznačnou píseň Jump! (tedy Skoč!) od skupiny Van Halen. Počítá se i s hojnou diváckou návštěvou. Na střechu Babylonu se vejde nejméně sedm stovek lidí.

Výjimečný závod San Plus Babylonská laťka 2005 vypukne ve středu 14. září od 16.30 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž