Jaroslav Bába.

Jaroslav Bába. | foto: AP

Až udělám maturitu, tak se všem pořádně uleví, tvrdí výškař Bába

  • 0
Usilovně se připravuje na maturitu, ale i tak má výškař Jaroslav Bába pořádnou formu. Hned v prvním letošním závodě na lednové Ostravské laťce splnil limit na halové mistrovství světa, kde pak skončil druhý.

A úspěšný byl i na prvním závodě pod širým nebem. To rovněž skočil limit, ale na srpnové mistrovství světa v Tegu. A opět v Ostravě, kde roky závodil za SSK Vítkovice.

Při sobotním úvodním kole extraligy zdolal 231 centimetrů.

"Ještě ale musím vypilovat nedostatky," upozornil především na problémy s rozběhem. "Sezona bude dlouhá, mistrovství světa je až na konci srpna, takže zdaleka ještě nejsem vyladěný, nemám naskákáno.

Zlepšil jsem si ale silové a odrazové parametry, takže sezona by vážně mohla být dobrá." Je to velká výhoda, že už máte limit v kapse?
To určitě, hlavně pro můj duševní klid. A také vidím, že se příprava nejspíše povedla. V Ostravě jsem závodil z plného tréninku a když jsem překonal limit, tak to je super. Jsou to dobré vyhlídky.

Takže, jak vysoko si letos troufáte?
Kolem 235 centimetrů bych se určitě mohl dostat. K tomu ale potřebuji velkou soutěž, hec. Teď v Ostravě jsem neměl s kým závodit. Navíc pokusy šly jeden za druhým, takže jsem se tolik ani nesoustředil. Až se budu prát s více výškaři, tak to mě určitě vyhecuje. Nechci předbíhat, jaké výkony z toho mohou být, ale určitě se dostanu ještě výše.

Třeba už 31. května na Zlaté tretře Ostrava?
Na to se těším. Mohl bych bojovat o vysoké umístění.

Co potřebujete k tomu, abyste se dostal přes 235 centimetrů, o které jste se v sobotu pokoušel?
Musel bych se více koncentrovat. Ale čeká mě maturita, takže se učím do noci. Hlavu jsem neměl naladěnou na závody, mám v ní školu, už trochu přicházejí stresy.

Není lepší, když tolik nemyslíte na závodění?
Možná je. Do závodu jsem šel tak trochu bezhlavě s tím, že buď skočím, nebo ne. Pro mě je ale teď nejdůležitější udělat maturitu a pak se v klidu připravit na mistrovství světa.

Maturita na Anglo-německé obchodní akademii v Praze-Břevnově vás čeká v den Zlaté tretry. To bude náročné, ne?
Ve dvanáct hodin skončím ve škole a pak bych měl letět z Prahy do Ostravy speciálním letadlem. Aspoň tak je vše předběžně domluveno.

Takže na Tretře byste mohl slavit ukončení střední školy.
To je těžké, maturita má několik částí, takže výsledky se dozvím někdy 20. června. Budu v očekávání. Snad to dopadne dobře, i když mi připadá, že zatím toho moc v té hlavně nemám (smích).

Je pro vás maturita náročnější než skočit 238 centimetrů, což je český rekord?
Asi ano, je to životní zkouška. Navíc jsem ji dlouho odkládal. Začal jsem v roce 2000 na gymnáziu (Sportovní gymnázium v Ostravě – pozn. red.) a to už je sakra dlouhá doba. Až ji udělám, tak se všem v mé rodině, ale i mně a všem známým uleví.

Jaký je vás nejbližší závodní program?
V úterý Memoriál Ludvíka Daňka v Turnově, což mám den před první části maturity. Aspoň si odfrknu, spočnu a přijdu na jiné myšlenky. A do světa vyrazím po Zlaté tretře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž