DRUHÁ NA SVĚTĚ. Tiffany Ofili-Porterová (uprostřed) vybojovala v Pekingu ještě

DRUHÁ NA SVĚTĚ. Tiffany Ofili-Porterová (uprostřed) vybojovala v Pekingu ještě v barvách USA titul juniorské vicemistryně světa. Teď už dýchá pro Británii. | foto: Profimedia.cz

Atletka slibuje medaili. Nechceme tě, odmítá ji přesto její nová vlast

  • 14
Na konci srpna zamíří do Koreje jako uchazečka o cenný kov ve sprintu na 100 metrů překážek. Tiffany Ofili-Porterová se úplně klidně může stát i mistryní světa. Jenže žádný její úspěch, i kdyby byla stokrát pozlacená, neumlčí kritiky, kteří na ni volají: Jsi jen umělá Britka!

Třiadvacetiletá sprinterka se narodila a vyrostla v Michiganu a za Spojené státy závodila jako juniorka. Až loni díky dvojímu občanství, které má po matce původem z Londýna, dostala svolení závodit za Británii.

V této sezoně vykvetla pětinásobná šampionka amerických středních škol do atletky světových kvalit. Její osobní (a současně britský) rekord 12,6 sekundy z Monaka v tomto roce překonaly jen čtyři atletky. Od prvního místa světových tabulek ji dělí jen 12 setin.

Přesto se na hlavu letošní halové vicemistryně Evropy z Paříže snáší jen samá kritika. Proč by měla závodit za naši zem? zlobí se Britové. Jediný možný důvod jsou peníze. Nebo to, že v Americe není dost dobrá, aby se dostala do reprezentace, protože Američankám patří druhé, třetí a čtvrté místo světových tabulek.

"Kdo mě zná, ví, že je to úplný nesmysl," hájí se studentka farmacie. Dostává jen základní finanční podporu od svazu 8 tisíc liber, asi 230 tisíc korun, na rok. "Sponzoruje mě Adidas, jsem v pohodě."

I bývalá majitelka rekordu nad překážkami Angela Thorpová, která se v čele britských tabulek držela patnáct let, je šokovaná. "Šílím," reagovala, když se doslechla, kdo si její rekord vzal.

Ofili-Porterová ale jen kroutí hlavou. "Je mi to jedno. Věřte, jsem dost silná osobnost," ujistila v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Už jsem si v životě prošla těžkými chvílemi, takže kritika a negativní reakce se mi pod kůži nedostanou."

V sobotu ji na londýnském stadionu Crystal Palace čeká další mítink Diamantové ligy, kde si znovu bude měřit síly s nadupanou Australankou Sally Pearsonovou, nejrychlejší ženou sezony. Největší bitva ale přijde až v Koreji.

"To ale budu muset znovu posunout svůj osobní rekord, s tím stávajícím bych nevyhrála," uvědomuje si. "Pokud ovšem klapne všechno tak, jak si myslím, můžeme čekat velký výsledek..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž