Atletičtí mistři světa se těší do Ostravy

Praha - Celebrity světové atletiky udělají z ostravské Zlaté tretry velkolepý svátek. Před rokem propadl zaplněný stadion euforii, i tentokrát se má mítink přeměnit v nezapomenutelné představení. "Zaútočíme na rekord," shodně vyhlásily mistryně světa mosambická půlkařka Maria Mutolaová a ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Zlatá tretra dává českým fanouškům jedinečnou šanci: vidět v akci oštěpaře Jana Železného. Zřejmě naposledy v jeho skvostné kariéře.

"Jde o jeho jediný český start. Ani v zahraničí se před olympiádou neukáže často," uvedl manažer vítkovického závodu Alfons Juck.

Zlatá tretra si díky loňskému hvězdnému obsazení získala renomé, v hodnocení mítinků byla pátá na celém světě. Bez potíží si udržela postavení v prestižní kategorii Super Grand Prix, druhé nejvyšší skupině po Zlaté lize. Premiérově se uskuteční až večer, a to v úterý 8. června.

Tahákem se jistě stane mosambická půlkařka Maria Mutolaová, která se o víkendu v Budapešti stala pošesté halovou mistryní světa. Její nadvládu za posledních jedenáct let dokázala přerušit jen Ludmila Formanová. Souboj z roku 1993 se bude opakovat!
 
"Už se těším, mám na Ostravu dobré vzpomínky. Bude to můj první ze dvou evropských startů," ujistila majitelka jackpotu ze Zlaté ligy, která před dvěma lety na vítkovickém stadionu triumfovala v čase 1:58,50. Teď chce překonat rekord, který na tretře drží její slovinská konkurentka Jolanda Čeplakovová - 1:57,56.   

Třebaže sestava závodu na 800 metrů bude známá až později, jistě v ní bude česká reprezentantka Ludmila Formanová. "Když mi řekli, že Mutolaová přijede, byla jsem ráda. Osmistovka se v Ostravě stane hodně atraktivní záležitostí a i já bych mohla zaběhnout kvalitní výkon," konstatovala čáslavská závodnice s tím, že po dlouhodobém zranění jen těžko odhadne formu: "Ale v přípravě jde zatím všechno podle plánu."

Na první vrchol letní sezony se vedle Formanové chystají i další čeští reprezentanti: Jiří Mužík (400 m přek.), Miroslav Guzdek (oštěp), Michal Šneberger (1500 m), Andrea Šuldesová (1500 m), Denisa Ščerbová (dálka), Štěpán Tesařík (400 m přek.) a další. "Ostatní jména budeme znát později," uvedl manažer Juck.

Zlatá tretra bude prvním závodem pod širým nebem pro čerstvou světovou rekordmanku Jelenu Isinbajevovou z Ruska. Na halovém šampionátu v Budapešti se dokonce pokoušela o skok přes pět metrů. "V létě moc startovat nebudu, tak třikrát, maximálně čtyřikrát. A Zlatá tretra bude pravděpodobně první," řekla pro ČTK rodačka z Volgogradu, která v přípravě skočila dokonce už 495 cm.

Pořadatelé se zaměřují zejména na ženskou stovku. Intenzivně pracují i na získání Marion Jonesové, nejslavnější sprinterky světa a trojnásobné olympijské vítězky.

Současný stav disciplín v hlavním programu:
Muži:
200 m, 1500 m, 10 000 m (Zátopkův memoriál), 3000 m přek., 110m přek., 400 m přek., trojskok, oštep.
Ženy: 100 m, 400 m (Slaninův memoriál), 800 m, 1500 m, 3000 m přek., 100 m přek., 400 m přek., výška, tyč, dálka.

Maria Mutolaová se raduje ze zisku milionové prémie v atletické Zlaté lize


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž