Ashton Eaton se raduje s manželkou Brianne z jejího titulu mistryně světa.

Ashton Eaton se raduje s manželkou Brianne z jejího titulu mistryně světa. | foto: AP

Česko vs. USA: Máme proti vám vůbec šanci? ptal se desetibojař Eaton

  • 4
On je Američan, ona Kanaďanka. Ve všech sportech fandí severoamerickým sportovcům s výjimkou jednoho - hokeje. Tam jde manželství stranou a přichází rivalita. „Je to asi jediný sport, u kterého fandíme každý někomu jinému. A to bez výjimek,“ smála se na tiskové konferenci v Ostravě Brianne Theisenová-Eatonová.

Čtvrtfinále světového šampionátu v hokeji mezi Českem a Spojenými státy začíná v 15:15. „Ajaj,“ zasmál se Američan. „Máme vůbec šanci?“

Oba spolu hokej několikrát sledovali, třeba na olympijských hrách v Soči nebo o čtyři roky dříve ve Vancouveru, kde se dokonce potkaly Spojené státy s Kanadou. „A oba turnaje jsme samozřejmě vyhráli, hlavně na ten první si dobře vzpomínáme, že,“ popíchla svého manžela kanadská halová mistryně světa z letošního Portlandu. Tam vyhrála pětiboj, zatímco její manžel vládl sedmiboji.

V Ostravě se žádná vícebojařská soutěž nekoná, a tak bude Eaton skákat do dálky a poběží stovku proti Usainu Boltovi. Startovat budou hned vedle sebe. „A to pro mě bude ohromné privilegium. Vždycky je zajímavé vidět takovou hvězdu vedle sebe, chtěl bych běžet co nejblíž k osobnímu rekordu. Jasně, není šance, abych vyhrál, ale chci vidět, jak se pohybuje, proč je tak rychlý,“ těší se osmadvacetiletý atlet.

Ashton Eaton při skoku o tyči v desetiboji na MS v Pekingu.
Pokus sedmibojařky Brianne Theisenové-Eatonové v oštěpařském sektoru na MS v...

Manželé Ashton Eaton a Briane Theisenová-Eatonová.

Theisenová-Eatonová zase poběží 100 metrů s překážkami. „Jsem hrozně ráda, že jsem tady. Bude to pro mě asi premiéra na mítinku IAAF před skvělými lidmi a pro mě to bude ideální příležitost připravit se na sedmiboj, který mě čeká příští týden v Götzisu,“ popsala sedmadvacetiletá vícebojařka.

Šebrle - meziplanetární olympionik

Olympijský vítěz z Pekingu na tiskové konferenci zavzpomínal, jak se poprvé setkal s Romanem Šebrlem, kterému v roce 2012 uzmul světový rekord v desetiboji.

„Byl jsem hodně malý, ještě jsem ani nedělal atletiku, ale na stole ležely nějaké místní noviny, které jsem normálně nečetl, ale na hlavní straně stálo: Meziplanetární olympijské hry. Byla tam zeměkoule a různí sportovci z různých odvětví a mezi nimi přímo uprostřed i kluk s českou uniformou. Byl to Roman, který měl Zemi reprezentovat v atletice. To je má první vzpomínka na něj,“ vzpomínal na netradiční historku dobře naladěný desetibojař.

O pár let později se sám stal vícebojařem a Šebrle byl pro něj motivací, metou, ke které se chtěl přiblížit, ba i překonat.

Povedlo se mu to během americké kvalifikace na hry v Pekingu v roce 2012, kdy stanovil nový rekord na 9 039 bodů. Stal se druhým člověkem, který se v desetiboji dostal nad devět tisíc bodů.

„Tehdy jsem byl smutný, že jsem Romana o rekord připravil,“ řekl upřímně.

Závod sledoval i český rekordman se svým synem Štěpánem, který tátovi slíbil, že rekord vrátí zpět do rodiny.

Před dvěma lety se oba potkali právě v Ostravě na Zlaté tretře. Tehdy Eaton Šebrlemu říkal, jak je mu líto, že ho o světový rekord připravil. „A on mi řekl, že byl také smutný, ale pak vlastně šťastný. Že mohl motivovat někoho dalšího k tomu, aby dělal sport naplno a snažil se překonat nějaké limity. Jsem rád, že teď můžu být motivací třeba právě pro Romanova syna,“ usmál se Eaton.

Američan se rozpovídal i o tom, proč si myslí, že právě Američané a Češi v posledních 25 letech vládnou desetiboji. Od roku 1991 totiž světovým šampionátům vládnou Američané O ́Brien, Pappas, Clay, Hardee, Eaton a Češi Dvořák a Šebrle.

„Chceš k tomu něco říct?“ vrátil své kanadské manželce Eaton popíchnutí. „Ne, teď vážně. Podle mě to hodně souvisí s tím, že jsme vyrůstali v malých městech. Já, Brianne, možná i Roman pocházíme z malého města, kde jsme dělali spoustu sportů,“ uvažoval Eaton.

Tehdy hrál basketbal, americký fotbal v útoku i v obraně a zároveň se učil disciplíně.„Možná i to těžší prostředí formuje naši kariéru k všestrannosti,“ přiznal.

Kromě toho jsou podle něj všichni vícebojaři bojovníci. „Bojujeme a nikdy se nevzdáváme. Třeba Bryan Clay byl neposlušné dítě, v mládí absolvoval i několik bitek,“ zasmál se.

Po ostravském mítinku se Theisenová-Eatonová přesouvá na sedmiboj do Götzisu, Eaton pak do Eugene, kde poběží 110 metrů překážek. V srpnu pak Američana v Riu čeká obhajoba olympijského zlata, jeho žena pak bude bojovat o svou vůbec první medaili z olympijských her.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž