Loni ovládla Barbora Špotáková anketu roku podeváté, letos mezi nejlepšími kvůli mateřské pauze chybí.

Loni ovládla Barbora Špotáková anketu roku podeváté, letos mezi nejlepšími kvůli mateřské pauze chybí. | foto: iDNES.cz, iDNES.cz

Loňští finalisté, nové tváře a jistota: Atletem roku nebude Špotáková

  • 1
Loni získala Barbora Špotáková titul světové šampionky, česká anketa Atlet roku měla jasného favorita a pak už podeváté stejného vítěze. Nyní je situace mnohem vyrovnanější, uspět by mohla třeba jiná oštěpařka Nikola Ogrodníková, vicemistryně Evropy a nováček mezi tuzemskou elitou. Kdo další figuruje mezi kandidáty?

V nejlepší desítce jsou čtyři finalisté z loňska - oštěpař Jakub Vadlejch, mílař Jakub Holuša, čtvrtkař Pavel Maslák a koulař Tomáš Staněk.

Mezi vyvolené se vedle Ogrodníkové dostaly ještě další dvě medailistky z evropského šampionátu v Berlíně - chodkyně Anežka Drahotová a maratonkyně Eva Vrabcová Nývltová.

Atlet roku

Atlet roku 2018 bude korunován při galavečeru, který se uskuteční 10. listopadu v pražském hotelu Ambassador - Zlatá Husa. Vítěz na trůnu vystřídá rekordmanku ankety Špotákovou, která loni vyhrála podeváté. Uplynulou sezonu dvojnásobná olympijská vítězka vynechala kvůli mateřské pauze.

Mimo jiné páté místo na ME přineslo potřebné hlasy mílařce Simoně Vrzalové. Šestá na evropském šampionátu skončila další finalistka Kateřina Cachová, která díky stabilním výkonům obsadila třetí místo ve vícebojařské Challenge. Nejmladší finalistkou je tyčkařka Amálie Švábíková, juniorská mistryně světa a devátá tyčkařka ME.

Maslák si nominaci vysloužil především třetím halovým titulem mistra světa za sebou, k němuž mu pomohla diskvalifikace dvou soupeřů. Pod širým nebem se svěřenci Dalibora Kupky příliš nedařilo, na ME vypadl v semifinále a hovořil o ztrátě motivace.

Koulař Staněk na halovém světovém šampionátu skončil třetí, ale pod širým nebem mu velká medaile znovu unikla. V Berlíně obsadil stejně jako na MS 2017 čtvrtou příčku. Podepsalo se na tom i tréninkové manko zaviněné zdravotními problémy, které ho od soustředění v JAR provázely.

Holuša po přechodu do skupiny kouče Tomasze Lewandowského dvakrát zlepšil vlastní český rekord na 1 500 metrů, ale ani jeden šampionát mu nevyšel. Zejména vyřazení v rozběhu ME pro něj bylo velkým zklamáním. Oštěpař Vadlejch v první polovině sezony pravidelně házel za 88 metrů, ale těsně před ME bojoval se zraněním zad a na evropském šampionátu skončil osmý.

Další pořadí ankety Atlet roku

11. Klučinová (víceboje) 160 b., 12. Juška (dálka) 139, 13. Hrubá (výška) 126, 14. Doležal (víceboje) 111, 15. Krupička (běh do vrchu) 98, 16. družstvo běžců do vrchu 82, 17. Malíková (400 m) a L. Hodboď (800 m) oba 64, 19. Stromšík (100 m) 53, 20. Kristýna Dvořáková (běh do vrchu) 31, 21. Šedivá (oštěp) a štafeta mužů 4x400 m všichni 21, 23. Čípa (běh do vrchu) a družstvo běžkyň do vrchu všichni 19, 25. Maršánová (běh do vrchu) 9, 26. K. Seidlová (100 m), Mezuliáníková (1 500 m), štafeta juniorů 4x100 m, Šafránková (kladivo) všichni 2, 30. Kateřina Dvořáková (víceboje) a Brunner (ultramaraton) oba 1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž