Ani Bubkův duch českému tyčkaři nepomohl

Doněck - Ani měření sil s tyčkařskou smetánkou, kterou do ukrajinského Doněcku sezval legendární Sergej Bubka, neinspirovalo Štěpána Janáčka ke splnění limitu na březnový halový světový šampionát. Bývalý český tyčkařský rekordman skončil výkonem 540 centimetrů desátý a za limitem pro účast v Birminghamu zaostal o třicet centimetrů. Vyhrál Němec Tim Lobinger, který počinem 581 cm vyrovnal vlastní letošní světové maximum, o něž se dělí s dalším svěřencem trenéra Patery Adamem Ptáčkem.

Na Bubkově mítinku ještě zaujal osmnáctiletý Rus Arťom Kupcov, který skončil čtvrtý (566 cm) a o jeden centimetr překonal nejlepší světový juniorský výkon historie, o nějž se dosud dělili jeho krajan Maxim Tarasov a Američan Jacob Davis.

Janáček, jemuž hrozí, že se poprvé od HME v Gentu v roce 2000 neprobojuje na velkou akci, však nepropadá panice. "Výkon to není příliš oslnivý, ale technika se začíná lepšit," citovaly pátého muže z loňského ME v Mnichově internetové stránky agentury Česká sportovní.

"Musím překonat sám sebe, jinde chyby nejsou. Věřím, že doma je doma a víc štěstí budu mít na středeční Pražské tyčce," zadoufal Janáček a dodal, že boj o zdolání kýžených 570 centimetrů v žádném případě nevzdává. Kromě pražského klání bude mít ještě dvě příležitosti ke splnění limitu - 23. února na mítinku ve francouzském Liévinu a 1. března na mistrovství republiky, které se kvůli následkům srpnových povodní koná v Bratislavě. 

Výsledky: 1. Lobinger (Nem.) 581 - vyr. výkon roku, 2. Gibilisco (Tal.) 571, 3. Miles (USA) 571, 4. Kupcov (Rus.) 566 - nej. jun. halový výkon,...10. Janáček (ČR) 540.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž