Barbora Špotáková

Barbora Špotáková - Oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála anketu Atlet roku 2008. | foto: Ivana Roháčková

Abeceda Atleta roku: Špotáková od A do Ž

  • 4
F jako FUJ! "Přežiju pavouky, hady i myši, ničeho se neštítím. Zato existují jídla, která fakt nesnáším. Třeba zemlbábu." Třeba takhle odpovídá nejlepší česká atletka současnosti Barbora Špotáková ve své abecedě. A co ostatní písmenka?

A jako AUTO
Dostala jsem sponzorský Seat Altea XL s dvoulitrovým turbo-dieselovým motorem. Řídím jako otrlý Pražák. A úplně nejvíc se mi líbí Alfa Romeo.

B jako BOTY
Na společenské akce jich moc nemám, musím je dokoupit. Zato speciální bílé tretry, které mi ušili do Pekingu, jsou báječné. O ty pečlivě dbám.

C jako CESTOVÁNÍ
Hodně se mi líbilo v Chile. Možná už brzy vyrazíme i do Afriky, úplně až na jih.

D jako DIVADLO
Od léta jsem nebyla, ale chodím ráda. Do ABC, do Činoherního klubu. Naposledy jsem viděla Šakalí léta, teď máme v plánu nějaký muzikál.

E jako EMOCE
Slzy i vztek, všechno je důležité. Lepší je, když emoce projevíte, než abyste je v sobě dusili.

F jako FUJ!
Přežiju pavouky, hady i myši, ničeho se neštítím. Zato existují jídla, která fakt nesnáším. Třeba zemlbábu.

G jako GROTESKA
Mám je docela ráda. Nejvíc mi ale sedí takový zvláštní, prdlý humor. Absolutní jedničkou je hra Záskok od Cimrmanů, u té se směju donekonečna. Nebo u seriálu Haló, haló. Ten jsem si teď koupila na DVD.

H jako HUDBA
Vedou Tři sestry a rock. Nesedí mi hudba v rádiu. I proto, že je mi nanic z rozhlasových reklam.

CH jako CHUŤ
Moc mi chutná parmská šunka, prosciutto. S pivečkem. Jak jinak?

I jako IDEÁLNÍ HOD
Letos se mi povedlo pár hodů podle mých představ. Jenže ideální ještě nebyly. Někdy chyběla trocha síly, jindy techniky.

J jako JÁ
Nechci, aby mě lidi mytizovali a dělali ze mě hvězdu. Byla jsem normální holka a taková i zůstanu.

K jako KVĚTINA
Mám ráda oranžové růže. Od olympiády snad nenastal den, abych doma ve váze nějakou kytku neměla. Ani mi je Lukáš (přítel) nemusel kupovat.

L jako LUKÁŠ
S ním se mi začalo dařit. Bez něj bych nebyla ani mistryní světa, ani olympijskou vítězkou.

M jako MÓDA
Nejradši nosím džíny a sportovní oblečení. Na společenské šaty ani akce si naopak moc nepotrpím.

N jako NADÁVKY
Nadávám často a dost. Třeba v autě na jiné řidiče. Budu to muset trochu tlumit.

O jako OŠTĚP
Kolik jich mám celkem, ani pořádně nevím. Nouzí netrpím. Letos jsem nejčastěji házela se dvěma. Jeden jsem pojmenovala Barunka a druhý Lukáš, jména jsou na nich i napsaná. Dál zatím letěla Barunka.

P jako PENÍZE
To je docela dobrá věc, ne? Nikdy jsem žádné neměla, teď jich mám naopak dostatek. Hamižná však nejsem. Zůstala jsem i spořivá. Stejně mi na nákupy nezbývá čas. Ani stavět jsme zatím nezačali.

R jako RIZIKO
Moc neriskuju. Možná někdy nevědomky na horském kole. I na sjezdovce jezdím sice rychle, ale hlídám si, abych se nevysekala. Určitě nepatřím mezi lidi bez pudu sebezáchovy.

S jako SNY
Atletické se mi většinou nezdají. Spíš zběsilé a zmatené. Potom se ráno probudím a připadám si nevyspalá.

T jako TRENÉR
Ruda Černý je důkazem, že jsem trpělivá holka. Vždyť jsme spolu vydrželi deset let! Ostatní pořád mění trenéry, než aby hledali chyby v sobě. Mně přineslo ovoce, že jsem tomu svému věřila. A on mně. Dokonce i tehdy, když jsem přecházela z jedné disciplíny na druhou.

U jako ÚKLID
Mívám vlny, kdy mě hrozně baví uklízet. Ale nejsem typ ženské, která by doma věčně šmejdila. Kolikrát to tam vypadá hrozně. O to víc se mi pak líbí ta změna z hodně zaneřáděného do krásně uklizeného.

V jako VODA
Jsem sladkovodní vodomil. Hlavně koupání na přehradě, na krásné klidné hladině, to je moje.

W jako WORLD RECORD
Světový rekord byl nádherným bonusem na konci sezony. Občas si ho pouštím na videu a říkám si, jaké to bylo štěstí, že jsem po olympiádě zbytek sezony mentálně nevypustila. Vždyť kdo ví, co se může stát příští rok.

X jako XKRÁT
V mé profesi se vyplatí, když si pořád dokola opakuju oštěpařskou techniku. Taky o finále olympiády jsem už musela xkrát povídat. To se ani nedá spočítat, kolik těch rozhovorů a článků bylo.

Z jako ZÁVIST
Bohužel jsem se s ní už taky potkala. Ale zase tak moc ji neřeším. Říkám si, že tihle lidé asi mají nějaký vlastní problém, a spíš je lituju.

Ž jako ŽIVOT
Jak stárnu, poznávám, že hlavní je zdraví. Zdravá jsem. A šťastná také. Skoro každý den si opakuju, co všechno mám – a že si toho musím vážit. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž