Vepřová kýta po hambursku
Hedvábná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou, křehoučké vepřové a knedlíky. To je oběd, který prostě nejde nemilovat.
Postup
- Polovinu šunky a okurek nakrájíme na úzké dlouhé špalíčky. Vepřovou kýtu očistíme. Ostrým dlouhým nožem do ní uděláme hluboké zářezy a vyplníme je uzeninou a okurkou.
- Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Vše krátce podusíme na oleji v kastrolu. Maso osolíme a vložíme do základu v kastrůlku. Přidáme koření, nadrobno pokrájenou slaninu, hořčici a na plátky pokrájený omytý citron.
- Vepřovou kýtu zastříkneme octem a podlijeme trochou vody. Přiklopíme ji a na mírném ohni necháme dusit. Průběžně ji otáčíme a dle potřeby podléváme další tekutinou.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Měkkou kýtu vyjmeme z kastrolu. Jíšku rozředíme trochou studené vody a šťávu se zeleninou jí zahustíme. Přilijeme mléko a omáčku asi 15 minut povaříme.
- Z omáčky vyjmeme koření a zjemníme ji smetanou. Propasírujeme ji přes husté síto a znovu přivedeme k varu. Dle potřeby dochutíme.
- Zbylou šunku s okurkami nakrájíme na malé kousky a vsypeme je do hotové omáčky. Vepřové maso nakrájíme na plátky. Na talíři je podlijeme omáčkou a doplníme houskovými knedlíky nebo těstovinami.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
500 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2090 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
15,9 g
18 %
16 %
-
Vláknina
2,0 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
40,2 g
64 %
59 %
-
Tuky
30,3 g
47 %
43 %
-
nasycené
11,4 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA