Velikonoční hnízdečka

Obalte nazdobená vajíčka v měkkém kynutém těstu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    219 KCal

    10 %

    9 %

  • Energie

    917 KJ

    10 %

    9 %

  • Sacharidy

    34,8 g

    40 %

    35 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    7,3 g

    12 %

    11 %

  • Tuky

    5,4 g

    8 %

    8 %

  • nasycené

    2,6 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme lžičku cukru, asi 2 lžíce mouky a trochu mléka a umícháme kvásek. V teple ho necháme vzejít.
  2. Zbylou mouku prosijeme do zadělávací mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, kvásek, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo. Přilijeme zbylé mléko, uhněteme tužší těsto a necháme ho vykynout.
  3. Vykynulé těsto rozdělíme asi na 12 kousků a z každého vymodelujeme asi 50 cm dlouhý váleček. Ten spirálovitě stočíme a jeho konce spojíme zapletením.
  4. Motánky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a do každého vložíme uvařené vejce. Hnízdečka necháme nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme je asi 20 minut dozlatova. Když hnízda vychladnou, vyjmeme z nich vejce a nahradíme je velikonočními kraslice.
Autor:

Podobné recepty

Millefeuille s malinami

Upečte tento nádherný francouzský dezert.

Pomerančový dortík s ostružinami

Upečte podle našeho receptu dokonalý dort.

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Pomerančové řezy s mascarpone

Jednoduchý a osvěžující zákusek, který je ideální na léto.

Slaný sýrový dort s olivami

Oslavte výročí se vší parádou.