Vánoční koláč s ovocem

Po vánoční večeři si dopřejte i něco sladkého.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 95 min

bez doby odležení

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    346 KCal

    16 %

    14 %

  • Energie

    1447 KJ

    16 %

    14 %

  • Sacharidy

    45,6 g

    52 %

    46 %

  • Vláknina

    5,2 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    5,8 g

    9 %

    9 %

  • Tuky

    13,7 g

    21 %

    20 %

  • nasycené

    5,8 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidáme heru nakrájenou na kousky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladu necháme asi 30 minut odpočinout.
  2. Dvě třetiny odleželého těsta rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno a boky hlubší koláčové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a přikryjeme je alobalem, který pak posypeme suchými fazolemi. Těsto předpékáme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut.
  3. Poté alobal s fazolemi odstraníme a na korpus rozprostřeme okapané ovoce. Zbylé těsto rozválíme na plát. Vykrojíme z něj kolo o průměru formy, položíme je na ovoce a jeho okraje přitiskneme k předpečenému korpusu. Ze zbylého těsta vykrájíme kytičky a lístečky a povrch koláče jimi ozdobíme. Koláč potřeme zbylým, rozšlehaným vajíčkem a dopékáme ho při 170 °C asi 35-40 minut dozlatova.
Autor:

Podobné recepty

Roláda s karamelovou šlehačkou

Upečte ke kávě tuto dokonalou roládu s kapkou rumu.

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Mini dortíčky s ovocem

Těmito překrásnými dortíčky ohromíte úplně každého.

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Sušenkové sendviče

Nestíháte upéct dezert? Zvolte tuto rychlovku.