Ingredience
Postup
- Mouku prosijeme s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidáme heru nakrájenou na kousky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladu necháme asi 30 minut odpočinout.
- Dvě třetiny odleželého těsta rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno a boky hlubší koláčové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a přikryjeme je alobalem, který pak posypeme suchými fazolemi. Těsto předpékáme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut.
- Poté alobal s fazolemi odstraníme a na korpus rozprostřeme okapané ovoce. Zbylé těsto rozválíme na plát. Vykrojíme z něj kolo o průměru formy, položíme je na ovoce a jeho okraje přitiskneme k předpečenému korpusu. Ze zbylého těsta vykrájíme kytičky a lístečky a povrch koláče jimi ozdobíme. Koláč potřeme zbylým, rozšlehaným vajíčkem a dopékáme ho při 170 °C asi 35-40 minut dozlatova.