Ingredience
Postup
- Nejprve nasypeme rozinky do rumu a necháme je 2 hodiny bobtnat. Heru nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a necháme při pokojové teplotě změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
- Heru smícháme s cukrem a kakaem, přidáme žloutky, med a utřeme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, který zlehka vmícháme do žloutkové pěny.
- Pak přidáme proslazenou citrusovou kůru, kandované ovoce a rumové rozinky. Mouku smícháme s kypřicím práškem do perníku i skořicí a střídavě s mlékem ji zapracujeme do vaječné hmoty.
- Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme ji těstem a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 50 minut, po upečení necháme vychladnout ve formě.
- Vychladlý korpus vyklopíme a jednou vodorovně prokrojíme. Spodní díl potřeme meruňkovou zavařeninou a na ni položíme vrchní díl.
- Čokoládovou polevu rozehřejeme za stálého míchání na vodní lázni a dort jí opatrně polijeme.
- Marcipánovou hmotu rozválíme na vále lehce posypaném moučkovým cukrem a tvořítky z ní vykrájíme různě velké hvězdičky a stromečky. Ty vtiskneme do mírně ztuhlé polevy, pak dort uložíme asi na 30 minut do chladničky a necháme zcela ztuhnout.