Doporučujeme

vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky | foto: StockFood

Vanilkové rohlíčky, banánky a další ověřené cukroví. Nebo umíte lepší?

  • 34
Linecké banánky, vanilkové rohlíčky a slepované perníčky patří do první várky receptů na vánoční cukroví, která už tento týden vychází denně na kartičkách spolu s MF DNES. Pokud nám i vy pošlete svůj recept, můžete vyhrát sadu všech karet a k tomu balíček kosmetiky.

Nejlepší recepty

Od 25. listopadu budou vycházet v MF DNES karty s recepty na vánoční cukroví. Můžete zdarma získat až 70 nejlepších receptů. Pošlete nám vždy do pátku svůj recept a vyhrajte pořadač se všemi kartami a k tomu ještě balíček kosmetiky. Své recepty i s fotkou (ta je nutná!) do pátku NAHRAJTE ZDE. Každý týden autorka receptů Ilona Smetanová vybere jednoho výherce, jeho jméno zveřejníme v pondělí s dalšími recepty a dalším kolem soutěže.

přelepka

Chcete mít jistotu a získat karty se všemi 70 recepty? Objednejte si předplatné na čtyři týdny na www.mfdnes.cz/cukrovi

Pravidla soutěže zde

Vanilkové rohlíčky

Příprava 15 minut, odležení 1 den, pečení 10 minut

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g strouhaných loupaných mandlí
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • lžička nastrouhané citronové kůry
  • na obalení 300 g moučkového cukru a 2 vanilkové cukry
  1. Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
  2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a ten zabalený do fólie necháme odpočinout v chladu jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
  3. V míse promícháme moučkový cukr a vanilkové cukry na obalení.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut, a to podle velikosti rohlíčků.
  6. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Slepované perníčky

Příprava 30 minut, pečení 12-15 minut

slepované perníčky
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g přírodního cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička koření do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • nesolené pistácie
  • loupané mandle
  • marcipán
  • marmeláda na potření
  • bílková poleva na zdobení
  1. Mouku prosejeme se špetkou soli. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Ve vodní lázni prošleháme cukr, máslo, vejce, med, rum a perníkové koření, přimícháme jedlou sodu a do hmoty zapracujeme mouku.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary po dvou. Pečeme dozlatova.
  4. Pistácie oloupeme, mandle nakrájíme, marcipán rozválíme, vykrájíme ozdoby.
  5. Perníčky spojíme marmeládou. Ozdoby z marcipánu, pistácií a mandlí přilepíme bílkem.

Banánky s čokoládou

banánky

Příprava 15 minut
odležení 24 hodin, pečení 10-12 minut

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • čokoládová poleva
  1. Z mouky, cukru, másla, citronové kůry, žloutků, octa vypracujeme těsto, které necháme odležet den v chladu zabalené ve fólii.
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme papírem. Těsto krátce propracujeme, přes masový strojek vytlačujeme banánky stejné délky.
  3. Banánky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova 10-15 minut, podle velikosti. Po vychladnutí slepíme rozehřátou čokoládou.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás