Vanilková vánočka
Recept na vánočku se zpravidla dědí z generace na generaci. Žádný z nich není stejný, ale všechny mohou být vynikající. Vyzkoušejte na vlastní chuťové pohárky vánočku, která je obohacena o chuť a vůni vanilky.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 80 min
bez bobtnání, kynutí a chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
189 KCal
9 %
8 %
-
Energie
790 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
28,6 g
32 %
29 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
5,0 g
8 %
7 %
-
Tuky
5,6 g
9 %
8 %
-
nasycené
2,5 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Rozinky namočíme do teplé vody a necháme asi 60 minut nabobtnat.
- Z droždí, lžíce cukru, poloviny vlažného mléka a lžíce hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout.
- Do mísy prosejeme zbylé oba druhy mouky. Přimícháme pudinkový prášek, špetku soli, muškátový oříšek, zbylý krupicový a vanilkový cukr. Pak přidáme 1 vejce, rozinky, vykynutý kvásek a částečně propracujeme. Nakonec vlijeme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě kynout asi 60 minut. Během doby kynutí těsto dvakrát zlehka propracujeme.
- Připravené těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozkrájíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny dlouhé asi 20 cm. Spodní díl vánočky spleteme ze 4 pramenů, dáme na plech s pečicím papírem a potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Druhou vrstvu upleteme ze 3 pramenů, položíme na spodní díl a opět pomašlujeme. Zbylé 2 prameny svineme, položíme navrch a konce vsuneme pod vánočku. Stejným způsobem připravíme i druhou vánočku. Necháme je kynout 30 minut na teplém místě.
- Pak pomašlujeme, posypeme mandlemi a necháme dalších 10 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme cca 30 minut. Vychladlé pečivo rozkrájíme na porce.