Svatomartinská husa s chlupatými knedlíky a zelím

2 hodnocení

Husu si nemusíte připravovat jen na svatého Martina. Vyzkoušejte tento recept krok za krokem.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 200 min

Ingredience

10 PORCE +

Na červené zelí:

Na knedlíky:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1659 KCal

    75 %

    69 %

  • Energie

    6941 KJ

    75 %

    69 %

  • Sacharidy

    70,7 g

    80 %

    71 %

  • Vláknina

    8,6 g

    29 %

    29 %

  • Bílkoviny

    74,8 g

    119 %

    110 %

  • Tuky

    116,5 g

    179 %

    166 %

  • nasycené

    33,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Svrchu i zevnitř husu opláchneme a osušíme. Odstraníme z ní křídla, která dáme na dno pekáče, pak ochutíme solí i kmínem. Husu podlijeme, přiklopíme a vložíme do trouby. Při 160 °C dusíme asi 150 minut. V polovině doby pečení slijeme vypečený tuk.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět. Pak přidáme zelí a cukr. Podlijeme vínem, osolíme a dusíme doměkka. Ke konci dušení přimícháme k zelí brusinky. Vše společně ještě krátce povaříme a dle potřeby dochutíme solí.
  3. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme z nich tekutinu a promícháme je s horkým mlékem a lžičkou soli. Přidáme krupičku, mouku a vejce. Těsto necháme chvilku odpočinout.
  4. Pomocí dvou lžic vykrajujeme z těsta noky rovnou do vroucí osolené vody. Po 2 minutách opatrně odtrháme ode dna a zvolna vaříme asi 10 minut. Po uvaření je vyndáme do mísy se studenou vodou, necháme lehce zchladnout a slijeme přes síto.
  5. Ovoce očistíme a omyjeme. Švestky vypeckujeme a přepůlíme. Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na měsíčky.
  6. Asi 60 minut před koncem pečení přidáme k huse ovoce. Pečeme společně nepřikryté. Ovoce by mělo být měkké a kůže husy zlatá. Hotovou husu podáváme s chlupatými knedlíky a červeným zelí.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečené uzené s medem a kořením

Na tomto pečeném masu si zaručeně pochutnáte.

Zapečený chřest v parmské šunce se sýrem

Vymazlete chuť chřestu voňavou parmskou šunkou a krémovým bešamelem.