Ingredience
Postup
- Svrchu i zevnitř husu opláchneme a osušíme. Odstraníme z ní křídla, která dáme na dno pekáče, pak ochutíme solí i kmínem. Husu podlijeme, přiklopíme a vložíme do trouby. Při 160 °C dusíme asi 150 minut. V polovině doby pečení slijeme vypečený tuk.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět. Pak přidáme zelí a cukr. Podlijeme vínem, osolíme a dusíme doměkka. Ke konci dušení přimícháme k zelí brusinky. Vše společně ještě krátce povaříme a dle potřeby dochutíme solí.
- Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme z nich tekutinu a promícháme je s horkým mlékem a lžičkou soli. Přidáme krupičku, mouku a vejce. Těsto necháme chvilku odpočinout.
- Pomocí dvou lžic vykrajujeme z těsta noky rovnou do vroucí osolené vody. Po 2 minutách opatrně odtrháme ode dna a zvolna vaříme asi 10 minut. Po uvaření je vyndáme do mísy se studenou vodou, necháme lehce zchladnout a slijeme přes síto.
- Ovoce očistíme a omyjeme. Švestky vypeckujeme a přepůlíme. Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na měsíčky.
- Asi 60 minut před koncem pečení přidáme k huse ovoce. Pečeme společně nepřikryté. Ovoce by mělo být měkké a kůže husy zlatá. Hotovou husu podáváme s chlupatými knedlíky a červeným zelí.