Staročeská vánočka

1 hodnocení

Není snad tradičnější vůně Vánoc než vůně čerstvě upečené vánočky. Neměla by tak na svátečním stole v jakékoli podobě chybět. Její výhodou také je, že vydrží dlouho čerstvá a vláčná. Už na ni máte chuť?

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez kynutí

Ingredience

15 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    270 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1128 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    35,5 g

    40 %

    36 %

  • Vláknina

    2,8 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    7,1 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    9,7 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    3,9 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl, citronovou kůru a přidáme máslo, žloutky, rum, vanilkový cukr a vykynutý kvásek. Důkladně propracujeme v těsto. Nakonec do těsta zapracujeme 2/3 mandlí, rozinky a necháme kynout asi 120 minut.
  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Ze čtyř dílů spleteme nejprve spodní část vánočky, kterou dlaní v prostředku lehce zmáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem.
  3. Pak si ze 3 dílů upleteme cop, který položíme na spodní část, znovu rukou zmáčkneme ve středu a opět potřeme bílkem. Poslední váleček rozdělíme na dva tenčí kousky, stočíme je do spirály, položíme navrch vánočky a celou vánočku necháme opět vykynout.
  4. Po vykynutí ji potřeme žloutkem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.