Staročeská vánočka
Není snad tradičnější vůně Vánoc než vůně čerstvě upečené vánočky. Neměla by tak na svátečním stole v jakékoli podobě chybět. Její výhodou také je, že vydrží dlouho čerstvá a vláčná. Už na ni máte chuť?
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
270 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1128 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
35,5 g
40 %
36 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
7,1 g
11 %
10 %
-
Tuky
9,7 g
15 %
14 %
-
nasycené
3,9 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl, citronovou kůru a přidáme máslo, žloutky, rum, vanilkový cukr a vykynutý kvásek. Důkladně propracujeme v těsto. Nakonec do těsta zapracujeme 2/3 mandlí, rozinky a necháme kynout asi 120 minut.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Ze čtyř dílů spleteme nejprve spodní část vánočky, kterou dlaní v prostředku lehce zmáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem.
- Pak si ze 3 dílů upleteme cop, který položíme na spodní část, znovu rukou zmáčkneme ve středu a opět potřeme bílkem. Poslední váleček rozdělíme na dva tenčí kousky, stočíme je do spirály, položíme navrch vánočky a celou vánočku necháme opět vykynout.
- Po vykynutí ji potřeme žloutkem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem.