Slavnostní croquembouche

Tento francouzský dezert vypadá prostě luxusně.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 60 min

Ingredience

40 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na karamel:

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    120 KCal

    5 %

    5 %

  • Energie

    503 KJ

    5 %

    5 %

  • Sacharidy

    12,9 g

    15 %

    13 %

  • Vláknina

    0,3 g

    1 %

    1 %

  • Bílkoviny

    2,6 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    6,5 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    3,7 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do kastrůlku nalijeme 400 ml vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme máslo, sůl, cukr a přisypeme mouku, těsto mícháme a jakmile se přestane lepit na stěny kastrůlku je hotové.
  2. Těsto dáme do mísy a za stálého míchání necháme vychladnout. Poté postupně přidáme všechna vejce, mícháme do vzniku hladkého těsta, které naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na plechy vyložené pečicím papírem nastříkáme malé bochánky, které pečeme při 200 °C asi 25 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
  3. Mléko dáme vařit s cukrem. Část mléka nalijeme na pudinkový prášek a rozmícháme, směs vlijeme do vroucího mléka a povaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Necháme vychladnout a důkladně prošleháme. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s vychladlým pudinkem. Krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou tenkou trubičkou. Vychladlé korpusy nařízneme špičatým nožem a naplníme krémem.
  4. V kastrůlku se silným dnem uvaříme ze 100 ml vody a cukru karamel. Před koncem varu přidáme med. Karamelem k sobě přilepíme jednotlivé bochánky, vytvoříme tvar pyramidy. Nakonec pomocí dvou vidliček okolo pyramidy vytvoříme pavučinu z karamelu a dozdobíme mandlovými květy.
Autor:

Podobné recepty

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.

Žloutkové řezy

Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.

Pomerančové řezy

Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.

Řezy s pudinkovým krémem

Lahodný dezert z listového těsta.

Řezy z odpalovaného těsta

Odpalovaného těsta se nemusíte bát, s naším receptem ho hravě zvládnete.