Slaný sýrový koláč

Tento slaný koláč rozhodně stojí za vyzkoušení.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    240 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1004 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    12,8 g

    15 %

    13 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    7,3 g

    12 %

    11 %

  • Tuky

    17,6 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    10,1 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosejeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a polovinu studeného másla. Zpracujeme, poté přidáme druhou polovinu másla a znovu propracujeme drobenku.
  2. V misce vyšleháme vejce spolu se 2 lžícemi studené vody, doprostřed drobenky vytvoříme důlek, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
  3. Mezitím cibuli nakrájíme na tenká kolečka, pancettu na plátky, sýry nastrouháme a vejce vyšleháme se smetanou, solí a pepřem. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme cibuli a pancettu dozlatova a odstavíme.
  4. Těsto rozválíme na pečicím papíře do kruhu, opatrně ho vložíme do máslem vymazané a polohroubou moukou vysypané formy a důkladně přitlačíme k okrajům. Vidličkou několikrát propíchneme dno, přikryjeme pečicím papírem, vysypeme sušenými fazolemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.
  5. Na předpečený korpus vyskládáme orestovanou cibuli s pancettou, přidáme nastrouhané sýry, zalijeme smetanou s vejci, dochutíme bylinkovým solí, růžovým pepřem a čerstvými bylinkami. Vložíme zpátky do trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova. Poté necháme lehce vychladnout a můžeme podávat například s rukolovým salátem.
Autor:

Podobné recepty

Sezamové bulky

Upečte si nadýchané pečivo, které můžete podávat třeba k snídani.

Sendvič s kuřecím masem

Sendviče skvěle poslouží jako jednoduchý oběd do práce.

Omeletky plněné kachními prsíčky a zeleninou

Luxusní jednohubky pro opravdově gurmány.

Plněné papričky

Ideální pochutina na večer k pivu.

Pečená karotka s parmezánem

Už vás nebaví si dávat jen tak samotnou mrkev? Dejte si na ní parmezán a zapečte jí.