Sezamové bulky
Upečte si nadýchané pečivo, které můžete podávat třeba k snídani.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 45 min
bez kynutí a chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
111 KCal
5 %
5 %
-
Energie
464 KJ
5 %
5 %
-
Sacharidy
19,2 g
22 %
19 %
-
Vláknina
1,8 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
4,0 g
6 %
6 %
-
Tuky
1,6 g
3 %
2 %
-
nasycené
0,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Z rozdrobeného droždí, 125 ml vlažné vody, špetky cukru a 1 lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme zbylou polohrubou a žitnou mouku, přidáme strouhanku, sůl a dobře promícháme. K sypké směsi přidáme kvásek, 1 vejce, olej a za postupného přilévání zbylé vlažné vody vypracujeme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 70 minut na teplém místě.
- Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout asi 60 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté bulky potřeme prošlehaným zbylým vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Upečené bulky potřeme vodou a necháme vychladnout. Podáváme např. s bylinkovým máslem a cibulovou marmeládou.