Ingredience
Postup
- Pstruhy podélně rozřízneme, vykucháme, odkrojíme jim hlavy a odstraníme šupiny. Ryby omyjeme a osušíme papírovými ubrousky. Pokapeme je citronovou šťávou i zevnitř, osolíme je a necháme je 1/4 hodiny v chladničce odležet. Potom ryby osušíme, opět trochu nasolíme a poprášíme je 2 lžícemi mouky, posypeme 1 lžící bylinek. V hlubší pánvi rozpálíme olej a ryby na něm opékáme z obou stran zhruba 15 minut. Ryby poté uchváváme v teple.
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme na drobno a opékáme ji na másle do sklovita. Potom ji zaprášíme moukou a za neustálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme 300 ml vody a prošleháme. Do omáčkového základu přilijeme víno, vmícháme zbývající bylinky a za častého míchání omáčku na mírném ohni povaříme asi 15 minut.
- Brambory oloupeme, omyjeme, překrájíme na čtvrtky, zalijeme je vodou, kterou osolíme a k bramborám přidáme svazek natí. Brambory vaříme 20 minut do měkka. Měkké brambory slijeme a udržujeme teplé. Do povařené bylinkové omáčky vmícháme smetanu a za stálého míchání omáčku jenom prohřejeme. Na nahřáté talíře rozdělíme brambory, porce ryb, přidáme kousky papriky, ozdobíme bylinkami a přeléváme smetanovou omáčkou. Podáváme s plátky citronu nebo limetky.