Ingredience
Postup
- Rozmícháme droždí se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžící mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Přilijeme kvásek a promícháme. Za postupného přilévání zbytku mléka vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout, přičemž ho ještě dvakrát propracujeme.
- Těsto rozpůlíme a každou část rozválíme na obdélníkový plát. Každý plát potřeme džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami nakrájenými na měsíčky. Stočíme je do rolády a nakrájíme na plátky (šneky) široké 2-3 cm.
- Rozpustíme 40 g másla, do každého pekáčku nalijeme část a začneme vkládat šneky tak, že každý v másle obrátíme. Necháme vykynout a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Koláčky ještě zatepla potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.