Rozetkový koláč se švestkami

Koláč, který se skvěle hodí na podzimní čas.

Obtížnost

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

24 PORCE +

Rozpis na 24 kousků (2 pekáčky):

Těsto:

Postup

  1. Rozmícháme droždí se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžící mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Přilijeme kvásek a promícháme. Za postupného přilévání zbytku mléka vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout, přičemž ho ještě dvakrát propracujeme.
  3. Těsto rozpůlíme a každou část rozválíme na obdélníkový plát. Každý plát potřeme džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami nakrájenými na měsíčky. Stočíme je do rolády a nakrájíme na plátky (šneky) široké 2-3 cm.
  4. Rozpustíme 40 g másla, do každého pekáčku nalijeme část a začneme vkládat šneky tak, že každý v másle obrátíme. Necháme vykynout a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Koláčky ještě zatepla potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    154 KCal

    7 %

    6 %

  • Energie

    646 KJ

    7 %

    6 %

  • Sacharidy

    16,8 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    1,4 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    2,6 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    8,2 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    3,5 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.