Rozetkový koláč se švestkami
Koláč, který se skvěle hodí na podzimní čas.
Postup
- Rozmícháme droždí se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžící mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Přilijeme kvásek a promícháme. Za postupného přilévání zbytku mléka vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout, přičemž ho ještě dvakrát propracujeme.
- Těsto rozpůlíme a každou část rozválíme na obdélníkový plát. Každý plát potřeme džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami nakrájenými na měsíčky. Stočíme je do rolády a nakrájíme na plátky (šneky) široké 2-3 cm.
- Rozpustíme 40 g másla, do každého pekáčku nalijeme část a začneme vkládat šneky tak, že každý v másle obrátíme. Necháme vykynout a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Koláčky ještě zatepla potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
154 KCal
7 %
6 %
-
Energie
646 KJ
7 %
6 %
-
Sacharidy
16,8 g
19 %
17 %
-
Vláknina
1,4 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
2,6 g
4 %
4 %
-
Tuky
8,2 g
13 %
12 %
-
nasycené
3,5 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Koláčky s rybízem
Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.