Pomerančový dezert s karamelem

Po nedělním obědě se skvěle hodí nějaký dezert. Vyzkoušejte tento pomerančový.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez chladnutí

Ingredience

6 PORCE +

Karamel:

Dezert:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    399 KCal

    18 %

    17 %

  • Energie

    1671 KJ

    18 %

    17 %

  • Sacharidy

    29,0 g

    33 %

    29 %

  • Vláknina

    0,1 g

    0 %

    0 %

  • Bílkoviny

    6,7 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    28,6 g

    44 %

    41 %

  • nasycené

    17,2 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Cukr dáme do kastrůlku se silným dnem. Zalijeme ho likérem a necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Horký karamel rozlijeme do zapékacích misek a necháme vychladnout.
  2. Pomerančovou šťávu dáme do kastrůlku a necháme vařit, než se odpaří asi polovina objemu. Pak přidáme nastrouhanou kůru, cukr, smetanu a necháme přejít varem. Odstavíme a necháme krátce vychladnout (asi na 60 °C) a pak vmícháme vejce a žloutky.
  3. Hmotu nalijeme na karamel v miskách. Vložíme je do pekáčku a pečeme ve vodní lázni v troubě při 150 °C asi 50 minut. Dezerty vyndáme z vodní lázně a necháme je zatuhnout v chladničce (nejlépe do druhého dne). Pak je vyklopíme z formiček na talířky. Dozdobíme šlehačkou, kousky pomeranče a meduňkou.
Autor:

Podobné recepty

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.