Plov po turkmensku (kuřecí se sušenými meruňkami)

Tradiční turkmenský pokrm s rýží a masem.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    441 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1846 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    55,4 g

    63 %

    55 %

  • Vláknina

    3,8 g

    13 %

    13 %

  • Bílkoviny

    28,2 g

    45 %

    41 %

  • Tuky

    10,8 g

    17 %

    15 %

  • nasycené

    5,3 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky a opečeme v kotlíku na másle. Pak přidáme nahrubo nasekanou cibuli, špalíčky mrkve, polovinu sušených meruněk a vše orestujeme.
  2. Maso osolíme, přidáme všechno koření, podlijeme vývarem a dusíme 20 minut. Poté do kotlíku přidáme celou hlavičku česneku, navrch nasypeme rýži a dusíme pod pokličkou, dokud rýže nezměkne. Ingredience nepromícháváme, jen do rýže uděláme koncem vařečky dva až tři otvory, kudy přiléváme podle potřeby vývar, aby se maso nepřipálilo.
  3. Jakmile se všechen vývar vsákne do rýže a masa, je plov hotový. Na podnos vyrovnáme rýži s masem, obložíme sušenými meruňkami a nahoru posadíme hlavičku česneku.
Autor:

Podobné recepty

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Podzimní kuře

Podzimní kuře chutná skvěle s bramborovým pyré.