Plov po turkmensku (kuřecí se sušenými meruňkami)
Tradiční turkmenský pokrm s rýží a masem.
Postup
- Maso nakrájíme na kostky a opečeme v kotlíku na másle. Pak přidáme nahrubo nasekanou cibuli, špalíčky mrkve, polovinu sušených meruněk a vše orestujeme.
- Maso osolíme, přidáme všechno koření, podlijeme vývarem a dusíme 20 minut. Poté do kotlíku přidáme celou hlavičku česneku, navrch nasypeme rýži a dusíme pod pokličkou, dokud rýže nezměkne. Ingredience nepromícháváme, jen do rýže uděláme koncem vařečky dva až tři otvory, kudy přiléváme podle potřeby vývar, aby se maso nepřipálilo.
- Jakmile se všechen vývar vsákne do rýže a masa, je plov hotový. Na podnos vyrovnáme rýži s masem, obložíme sušenými meruňkami a nahoru posadíme hlavičku česneku.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
441 KCal
20 %
18 %
-
Energie
1846 KJ
20 %
18 %
-
Sacharidy
55,4 g
63 %
55 %
-
Vláknina
3,8 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
28,2 g
45 %
41 %
-
Tuky
10,8 g
17 %
15 %
-
nasycené
5,3 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Šunkofleky
Na této klasice si pochutná si celá rodina.