Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Než si dáte šálek čaje (1. část)

  10:50aktualizováno  10:50
- Žádný kulturní nápoj není u nás degradován tolik, jako čaj. Argumentem nechť není fakt, že se tak neděje schválně, nýbrž proto, že čajová tradice je typická spíše pro kultury asijské či indické, nikoliv pro evropské. Neznalost možností totiž, jak známo, neomlouvá. U nás si prostě vaříme čaj. Nejvíc pro zahřátí. A fakt, že se tento nápoj vůbec nevaří, ale spařuje, nás zkrátka netrápí. A koho snad přece jen čaj zajímá víc, je u nás na správném místě. Právě čte první díl našeho seriálu z knihy Čajové minimum od J.H. Kocmana, věnovaný pěstování čaje, zpracování a kvalitě čajových lístků.

O pěstování čaje

Botanikové rozlišují dva čajovníky: Čajovník čínský (Thea sinensis), jehož výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi metry, a Čajovník assamský (Thea assamica). Ten ve volné přírodě dorůstá do výšky až patnáct či dokonce dvacet metrů. Své jméno získal podle názvu provincie, kde se pěstuje v největším množství. Od čínského čajovníku se liší především většími, jinak utvářenými listy, ale také méně kvete a obsahuje více taninu a extraktivních látek. Má rád teplo, proto se mu lépe daří v nížinách. Ačkoliv šlechtěním vznikly různé hybridy  schopné se přizpůsobit jak tropickým, tak subtropickým podmínkáma lišící se výtěžností i kvalitou. Výsledky sklizní závisí však zejména na klimatu, nadmořské výšce, na půdě a způsobu jejího ošetřování, a také na udržování kultur.

Čajovník se pěstuje ze semen. Od třetího roku se začíná s tvarováním keře do žádaného tvaru a optimální výšky - tak 70 až 100 centimetrů. Pravidelným otrháváním je keř nucen tvořit nové a nové lístky. Čajový list se sklízí poprvé čtvrtý rok, posleze čtyřikrát až pětkrát do roka (na Cejloně až třicetkrát!). Čajové výhonky se odštipují palcem a ukazováčkem. Sebraná "flesh" sestává z vrcholového pupene a ze dvou až pěti mladých lístků. Pro získání kvalitních čajů se sbírá pouze tzv. "jemná flesh", obsahující pupen a dva lístky. Jedna osoba sebere denně asi dvacet kilogramů zeleného listu, což odpovídá asi pěti kilogramům hotového čaje.

Zpracování a kvalita čajových listů

Klasický, tradiční způsob zpracování začíná tzv. "zavadnutím" čajových listů. Proces probíhá ve speciálních místnostech za konstantní teploty 20-24 stupňů Celsia a relativní vlhkosti 75%. Pak se zavadlé listy svinují na speciálních strojích (rollerech), přičemž se jejich povrch naruší a tím se uvolňuje buněčná šťáva. Ta svou oxidací podmiňuje fermentační proces, který probíhá ve zvláštních místnostech na dřevěných lískách. Barva listů se za regulovaného mikroklimatu mění na medově červenou a čaj získává výraznou charakteristickou vůni. Černý čaj je téměř na světě. Je zapotřebí ho ještě usušit cirkulujícím horkým vzduchem, aby tak získal svou hnědočernou barvu. Následuje třídění na sítech.
V posledních letech však svět vyžaduje většinou čaje typu "broken" (zlomkové), jejichž zpracování, označované jako "CTC" (crusting-drcení, tearing-trhání, curling-rolování), se od tradiční metody se liší jen tím, že list je před rolováním silně narušen na speciální řezačce, aby čaj intenzivněji nasákl  vůni buněčné šťávy.  A tak jsou čaje typu leaves (listové) zpracovávané tradičním postupem a vyznačující se jemným aróma, už jen vzácnou výjimkou.

Příští část věnovanou čajovým druhům přineseme na stejném místě ve středu 31. března.

Kvalita se řídí podle sbírané části čajovníku. Na vrcholku rostliny jsou listy nejcennější, obsahující nejvíce aromatických látek. Tip – listové pupeny porostlé bílými, stříbřitými chloupky, obsahují nejcennější aromatické látky. Čaje s příměsí tipsů nesou ve svém označení Tippy Golden Flowery, Golden Flowery, Flowery. Orange Pekoe – čaje velmi dobré kvality, obsahující první mladé svinuté lístky, malé množství stopek a část tipsů. Mají jemnou vůni a chuť. Pekoe – čaje obsahijící druhé, případně třetí lístky a větší množství stopek. Jsou to čaje střední jakosti. Pekoe Souchong – čaje horších kvalit, obsahují velké, hrubé listy a mnoho stopek. Congou – čaje nejhorší kvality. V Číně se toto označení používá pro čaje nejvyšší kvality např., Keemun Congou z provincií Če-Ťiang a Anchuej.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Matka dovolila synovi, aby se ve dvou letech stal holčičkou

Jaime Clara z New Yorku před osmi lety porodila chlapečka. Už když mu byly dva roky ale viděla, že se nechová podobně...

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

Žena chtěla krásný nos, po operaci ji však čekalo zděšení

Gizela Juarezová z Los Angeles zjistila pár dnů po druhé plastice nosu, že se jí špička nosu začíná zvětšovat. Myslela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ztraceni ve vlastních zájmech. Manželské etudy sledovaly další dvojici

Petr není zrovna rodinný typ a takového si ho Irena po devítileté známosti brala. Režisérka Hana Třeštíková je...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Medové kuřecí kousky se zeleninou

Připravte si rychlou večeři z jednoho hrnce. Medové kuřecí kousky se zeleninou jsou skvělou volbou.

RECEPT DNE: Muffiny s ovesnými vločkami

Upečte si k snídani vynikající muffiny s ovesnými vločkami.

RECEPT DNE: Stromky a rohlíčky z jednoho těsta

Víkend, kdy začíná advent je tady. Nastává tak ideální čas na pečení cukroví. Abychom vám to usnadnili, přinášíme...

RECEPT DNE: Placky ze sladkých brambor

Milujete bramboráky? Pak vyzkoušejte netradiční recept, kde místo klasických brambor použijete batáty.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz