Narozeninový dort Tina

Neutrácejte peníze za hotový narozeninový dort a radši si ho upečte s pomocí našeho receptu.

Obtížnost

Náročné

Vaření 120 min

bez tuhnutí

Ingredience

28 PORCE +

Spodní korpus:

Vrchní korpus:

Čokoládový krém:

Šlehačkový krém:

Potahovací hmota:

Postup

  1. Den předem si připravíme čokoládový krém. Smetanu přivedeme k varu, ale nevaříme. Těsně před bodem varu stáhneme oheň na malý plamínek a přidáme čokoládu. Když je čokoláda rozpuštěná, přidáme máslo a mícháme do úplného rozpuštění. Uložíme do chladničky a necháne do druhého dne ztuhnout.
  2. Potahovací hmota: Ve 120 ml studené vody necháme nabobtnat asi 10 minut želatinu. Poté na sporáku zahřejeme, ale nevaříme! V tomto roztoku ještě rozpustíme med. Roztok přelijeme do větší misky s moučkovým cukrem a vše propracujeme rukama potřenýma 100% tukem (stále se lepí a trochu teče, ale do druhého dne zatuhne). Potahovací hmotu si připravíme take den předem.
  3. Spodní korpus: Oddělíme bílky od žloutků a bílky ušleháme do pěny. Když je pěna tužší, přidáme cukr a šleháme další dvě minuty. Ke konci přidáme žloutky a mícháme ještě další minutu. Poté k vaječné pěně přidáme prosátou mouku s kakaem a jemně promícháme, aby se vzniklé vzduchové bublinky nevytratily. Korpus pečeme při 180 °C asi 35-40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  4. Stejně připravíme a upečeme i horní korpus, pouze použijeme formu o menším průměru a pečeme jen 20 minut při 180 °C.
  5. Ztuhlý čokoládový krém vyšleháme. Spodní korpus prokrojíme, poklademe banány, potřeme pařížskou šlehačkou a opět spojíme. Celý spodní korpus potřeme slaboučkou vrstvou světlé marmelády a obalíme potahovací hmotou.
  6. Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Horní korpus prokrojíme, na spodní část rozložíme nakrájené jahody a potřeme šlehačkou a opět slepíme. Korpus potřeme slabou vrstvou světlé marmelády a obalíme potahovací hmotou.
  7. Dorty uložíme do chladničky a necháme alespoň 4 hodiny ztuhnout. Pak korpusy postavíme na sebe. Zbylou potahovací hmotu obarvíme na růžovou barvu a na spodní a vrchní dort z ní vtvoříme lemování. Spodní dort ještě ozdobíme růžovými kuličkami. Na vrchní dort napíšeme čokoládou nápis tina a nakonec naaranžujeme živé květy (zdobíme čerstvými květy, chemicky neošetřenými, a stonky obalíme v potravinářské fólii).
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    422 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1764 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    68,3 g

    78 %

    68 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    8,5 g

    13 %

    12 %

  • Tuky

    12,6 g

    19 %

    18 %

  • nasycené

    6,8 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Slepované kytičky

Rychlý a efektní dezert vám vytrhne trn z paty, když se ohlásí nečekaná návštěva. Stačí jen mít...

Řezy z odpalovaného těsta

Tomuto dezertu se v některých rodinách říká mraky. Je tak skvělý, že se po něm u vás doma jen...

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Věnec s ovocem

Ozdobte věnec čerstvým ovocem ze zahrádky.