Meze

Máte rádi arabskou kuchyni? Udělejte si tyto chuťovky a podávejte je s pita chlebem.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Na babaganoush:

Na hummus:

Na tahinu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    199 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    833 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    23,0 g

    26 %

    23 %

  • Vláknina

    8,5 g

    28 %

    28 %

  • Bílkoviny

    8,8 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    7,6 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    1,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Babaganouh: Lilek propícháme vidličkou. Dáme ho na plech, potřeme olejem a vložíme do trouby. Pečeme při 220 °C asi 25 minut. Mezitím nakrájíme cibuli a rajčata na velmi drobné kostičky a utřeme oloupaný stroužek česneku. Pečený lilek oloupeme. Usekáme ho na drobné kostičky a smícháme s nakrájenými rajčaty a cibulkou. Přidáme nasekanou mátu a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
  2. Hummus: sterilovanou cizrnu slijeme z nálevu, propláchneme a necháme okapat. Česnek utřeme se špetkou soli. Cizrnu dáme do mixéru a přidáme utřený česnek. Začneme mixovat a postupně přilijeme 3-4 lžíce ledové vody. Množství upravíme tak, aby vznikla hustá kaše. Dochutíme solí. Hummus dáme do misky, uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do něj olej.
  3. Všechny ingredience na tahinu promícháme. Dáme ji do misky a posypeme sezamem.
  4. Meze (arabské chuťovky) podáváme s pita chlebem.
Autor:

Podobné recepty

Paprikové koláčky

Tip nejen na pochutnání k vínu, ale i na skvělou svačinka do školy nebo do práce.

Závin se zeleninou a vejci

Pokud nemáte chuť na sladkou variantu závinu, upečte si slanou. Pochutnáte si.

Závin se zelím a uzeným masem

Pokud nemáte chuť na sladkou variantu závinu, upečte si slanou. Pochutnáte si.

Závin s bramborami a šunkou

Pokud nemáte chuť na sladkou variantu závinu, upečte si slanou. Pochutnáte si.

Závin s červeným zelím a uzeným kuřecím masem

Pokud nemáte chuť na sladkou variantu závinu, upečte si slanou. Pochutnáte si.