Doporučujeme

Odlehčený medovník

Odlehčený medovník | foto: MF DNES

Ořechové pokusy: odlehčený medovník nebo domácí nutella

  • 10
Tento víkend se šetřit nejspíš nebudeme, v nejedné domácnosti nebude u oběda chybět martinská husa. A když už, tak už. Je sezóna ořechů, tak proč si nedat něco sladko-ořechového na závěr dobrého menu?

Odlehčený medovník

Příprava: 40 minut
Pečení 30 minut, dokončení 20 minut, rozležení 12 hodin na těsto

120 g másla
5 lžic medu
300 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 středně velká vejce
2 lžičky jedlé sody
1 kg hladké mouky
12 lžic smetany na vaření nebo plnotučného mléka

Na náplň:
4 zakysané smetany
2 lžíce medu
1/2 plechovky karamelizovaného mléka
100 g vlašských ořechů

Na dokončení:
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
2. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med, cukr a vanilkový cukr, přimícháme vejce a sodu. Směs mícháme asi 8-10 minut, měla by mít světle hnědou barvu.
3. Směs dáme do mísy, hnětačem rozmícháváme a přidáváme po menších dílech prosátou mouku a smetanu. Vypracujeme hladké těsto.
4. Těsto rozdělíme na osm dílů a postupně vyvalujeme placky, které na povrchu propíchané pečeme asi 4-7 minut podle tloušťky placek. Placky necháme zchladnout.
5. Zakysané smetany promícháme s medem a s karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Vlašské ořechy rozstrouháme.
6. Jednu placku, tu nejméně povedenou, nalámeme a rozdrobíme, promícháme s lžící vlašských ořechů a odložíme stranou. Postupně mažeme každou placku krémem, posypeme nastrouhanými oříšky a skládáme na sebe.
7. Poslední placku jen potřeme krémem. Dort uložíme rozležet na 12 hodin do chladu.
8. Před servírováním pokapeme medem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme směsí drobečků s ořechy.

Košíčky s karamelizovanými ořechy

Košíčky s karamelizovanými ořechy

Příprava 20 minut
Pečení 20 minut, vaření 20 minut

Na těsto:
150 g hladké mouky
50 g mletých loupaných mandlí
50 g moučkového cukru
1 vejce
100 g másla

Na náplň:
200 g cukru
120 ml vody
1/2 lžičky citronové šťávy
200 ml smetany ke šlehání
50 g másla
1 lžíce medu
špetka soli
300 g vlašských ořechů
100 g čokolády na vaření

NÁŠ TIP:

V chladu vydrží dva týdny, pokud jsou dobře zabalené do fólie.

1. Mouku prosejeme na vál, promícháme s mandlemi a moučkovým cukrem, do mouky vyklepneme vejce a přidáme pokrájené máslo. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se drolí, přidáme lžíci až dvě studené vody. Těsto zabalíme do fólie a necháme minimálně 30 minut odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, těsto vyválíme a vykrojíme z něj kolečka, kterými naplníme formičky na košíčky. Po 15 minutách pečení je vychladíme a vyklopíme. Na plech na pečicí papír rozložíme nalámané ořechy, pečeme je pět minut a rozdělíme do košíčků.
3. V hrnci přivedeme k varu směs cukru, vody a citronové šťávy. Směs nemícháme, jen občas zakroužíme hrncem. Když je karamel světle hnědý, vmícháme do něj smetanu, odstavíme z plamene a přimícháme máslo, med a sůl.
4. Polovinou karamelu polijeme ořechy v košíčcích, do zbylého karamelu vmícháme pokrájenou čokoládu a promícháme.
5. Košíčky ozdobíme směsí karamelu a čokolády a necháme je vychladnout.

Domácí nutella

Domácí nutela

Pečení 8 minut, příprava 8 minut

200 g lískových oříšků
50 g mandlí
150 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
150 g mléčné čokolády
4 lžíce medu
1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce neodtučněného kakaa
špetka soli

NÁŠ TIP:

Experimentujte s příchutěmi -přidejte špetku mletého kardamomu, muškátového oříšku, kapku vanilkového nebo mandlového extraktu.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, na plech nasypeme lískové oříšky a mandle, oddělíme je od sebe kouskem alobalu nebo pečicího papíru.
2. Za občasného promíchání pečeme v troubě osm minut.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu, med a kondenzované mléko, kakao a promícháme. Opražené lískové oříšky vsypeme do utěrky a ještě horké je promneme, abychom je zbavili slupek.
4. Teplé oříšky a mandle vsypeme do mixéru nebo robotu a rozmixujeme dohladka.
5. Přilijeme rozehřátou směs mléka a čokolády, přidáme špetku soli a rozmixujeme na hladkou hmotu.
6. Ještě horkou hmotu nalijeme do nahřátých čistých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout obrácené víčky dolů.
7. V lednici vydrží až jeden měsíc.

Arašídové máslo

Arašídové máslo

Příprava 5-7 minut

500 g pražených nesolených arašídů

K dochucení:
špetka soli, 1-2 lžíce medu (nebo 1,5 lžíce přírodního cukru či lžíce melasy) 
špetka perníkového koření (nebo skořice, vanilkový extrakt apod.)

NÁŠ TIP:

Některá arašídová másla obsahují kousky arašídů, proto část arašídů odeberte, nadrobno nasekejte a vmíchejte do hladké hmoty.

1. Arašídy přebereme a odstraníme případné drobné části slupek.
2. Vsypeme je do robotu, nebo mixéru a dvě minuty je mixujeme. Stěrkou stáhneme hmotu na dno nádoby a mixujeme další tři minuty. Promixovaná hmota by měla být hladká.
3. Arašídové máslo dochutíme libovolnou ingrediencí nebo uložíme rovnou do skleněné uzavíratelné nádoby.
4. Arašídové máslo vydrží až měsíc v ledničce.


  • Vybrali jsme pro Vás