Malakov

Svěží nepečený dost s čerstvými jahodami, to je dort Malakoff, jehož tradice sahá až do 19. století.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez chladnutí a odležení

Ingredience

12 PORCE +

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    428 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1792 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    36,8 g

    42 %

    37 %

  • Vláknina

    3,6 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    6,7 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    26,9 g

    41 %

    38 %

  • nasycené

    12,0 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Ve třetině mléka rozmícháme pudink s cukrem. Zbylé mléko přivedeme k varu, přimícháme pudink s mlékem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pudink zakryjeme fólií a necháme vychladnout.
  2. V kovové misce nad vodní lázní vyšleháme do zhoustnutí rum s medem a žloutky. V jiné míse prošleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak k pudinku postupně zašleháme vychladlý žloutkový a máslový krém.
  3. Dortovou formu vyložíme fólií a na dno rozetřeme vrstvu krému vysokou asi 2 cm. Poklademe ji polovinou piškotů, které namáčíme do kávy. Vrstvu piškotů potřeme další částí krému, poklademe zbylými piškoty a rozetřeme zbylý krém. Uložíme do chladničky a necháme odležet nejlépe přes noc.
  4. Pak odstraníme formu a celý dort potřeme větší částí smetany vyšlehané dotuha. Obvod dortu dozdobíme pokrájenými ořechy, navrchu nastříkáme 12 pusinek zbylé šlehačky, na které položíme na poloviny překrojené a čokoládou dozdobené piškoty. Nakonec můžeme ještě doplnit jahodami.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.