Malakov
Svěží nepečený dost s čerstvými jahodami, to je dort Malakoff, jehož tradice sahá až do 19. století.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 70 min
bez chladnutí a odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
428 KCal
19 %
18 %
-
Energie
1792 KJ
19 %
18 %
-
Sacharidy
36,8 g
42 %
37 %
-
Vláknina
3,6 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
6,7 g
11 %
10 %
-
Tuky
26,9 g
41 %
38 %
-
nasycené
12,0 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Ve třetině mléka rozmícháme pudink s cukrem. Zbylé mléko přivedeme k varu, přimícháme pudink s mlékem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pudink zakryjeme fólií a necháme vychladnout.
- V kovové misce nad vodní lázní vyšleháme do zhoustnutí rum s medem a žloutky. V jiné míse prošleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak k pudinku postupně zašleháme vychladlý žloutkový a máslový krém.
- Dortovou formu vyložíme fólií a na dno rozetřeme vrstvu krému vysokou asi 2 cm. Poklademe ji polovinou piškotů, které namáčíme do kávy. Vrstvu piškotů potřeme další částí krému, poklademe zbylými piškoty a rozetřeme zbylý krém. Uložíme do chladničky a necháme odležet nejlépe přes noc.
- Pak odstraníme formu a celý dort potřeme větší částí smetany vyšlehané dotuha. Obvod dortu dozdobíme pokrájenými ořechy, navrchu nastříkáme 12 pusinek zbylé šlehačky, na které položíme na poloviny překrojené a čokoládou dozdobené piškoty. Nakonec můžeme ještě doplnit jahodami.