Losos v listovém těstě

Skvělý recept na pečenou rybu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 75 min

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    501 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2097 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    18,0 g

    20 %

    18 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    28,0 g

    44 %

    41 %

  • Tuky

    35,0 g

    54 %

    50 %

  • nasycené

    10,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lososa omyjeme a osušíme do papírové utěrky. Osolíme ho, opepříme, zakapeme 1-2 lžícemi oleje a necháme v chladu odpočinout.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát očistíme a odstraníme tvrdší stonky. Listy opláchneme a necháme okapat. Větší listy nahrubo pokrájíme a menší necháme vcelku.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme zbytek oleje, přisypeme cibuli s česnekem a osmahneme je. Pak přidáme špenát a orestujeme ho. Vše zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Nakonec špenát ochutíme solí, pepřem a po zchladnutí do něj vmícháme zakysanou smetanu.
  4. Listové těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce na větší obdélníkový plát. Doprostřed dáme polovinou špenátu. Na něj položíme lososa, jehož pak zakryjeme zbytkem špenátu. Volné kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a lososa se špenátem do těsta zabalíme.
  5. Závin opatrně přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a posypeme solí i sezamem. Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme a při 180 °C ho dopékáme asi 20 minut dozlatova. Podáváme ho jak teplý, tak studený, společně se zeleninovým salátem.
Autor:

Podobné recepty

Ostrá kuřecí křídla

Pokud máte rádi pálivé, je tento recept přesně pro vás.

Svíčková s brusinkami

Uvařte si klasickou českou omáčku jako od maminky.

Šunkofleky s uzeným masem

Pochutná si celá rodina.

Treska s fazolemi

Připravte k obědu rybu podle našeho receptu.

Zelenina s humusem z bílých fazolí

Jste vegan? Připravte si na grilovačce humus se zeleninou.