Ingredience
Postup
- Lososa omyjeme a osušíme do papírové utěrky. Osolíme ho, opepříme, zakapeme 1-2 lžícemi oleje a necháme v chladu odpočinout.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát očistíme a odstraníme tvrdší stonky. Listy opláchneme a necháme okapat. Větší listy nahrubo pokrájíme a menší necháme vcelku.
- V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme zbytek oleje, přisypeme cibuli s česnekem a osmahneme je. Pak přidáme špenát a orestujeme ho. Vše zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Nakonec špenát ochutíme solí, pepřem a po zchladnutí do něj vmícháme zakysanou smetanu.
- Listové těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce na větší obdélníkový plát. Doprostřed dáme polovinou špenátu. Na něj položíme lososa, jehož pak zakryjeme zbytkem špenátu. Volné kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a lososa se špenátem do těsta zabalíme.
- Závin opatrně přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a posypeme solí i sezamem. Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme a při 180 °C ho dopékáme asi 20 minut dozlatova. Podáváme ho jak teplý, tak studený, společně se zeleninovým salátem.