Listový špenát zapečený s vejci
Pokud šetříte, uvařte si tento levný, ale přesto chutný, recept.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
586 KCal
27 %
24 %
-
Energie
2452 KJ
27 %
24 %
-
Sacharidy
44,2 g
50 %
44 %
-
Vláknina
8,5 g
28 %
28 %
-
Bílkoviny
19,4 g
31 %
29 %
-
Tuky
35,0 g
54 %
50 %
-
nasycené
4,4 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Špenát očistíme, opereme, silnější konce stonků odkrojíme. Několik drobnějších listů dáme stranou na ozdobení. Ostatní listy a tenké části stonků vložíme do vroucí osolené vody a asi 5 minut povaříme (blanšírujeme). Pak jej scedíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme nahrubo.
- Z másla a mouky uděláme za stálého míchání při mírné teplotě světlou zásmažku, kterou zalijeme studenou vodou, pak smetanou (mlékem), přisolíme a za častého prošlehávání metlou asi 6 minut povaříme na bešamelovou omáčku.
- Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a mírně osmahneme na tuku dozlatova. Přidáme špenát, podle chuti dosolíme a opepříme. Česnek oloupeme, prolisujeme do špenátu a vše důkladně promícháme. Směs dáme do tukem potřené zapékací misky. Vejce oloupeme, rozkrojíme na půlky a rozložíme řezem nahoru na špenát. Posypeme je procezenými sterilovanými kukuřičkami, polijeme bešamelovou omáčkou, zasypeme strouhankou a zapečeme v horké troubě při teplotě 200 °C dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.