Lahůdkové jitrnice

Naučte se s tímto receptem připravovat domácí jitrnice.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 180 min

Ingredience

20 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    200 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    836 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    5,5 g

    6 %

    5 %

  • Vláknina

    0,4 g

    1 %

    1 %

  • Bílkoviny

    10,9 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    10,1 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    2,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Hlavu, bůček, ramínko, plíce a slezinu důkladně očistíme a omyjeme. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a pomalu vaříme doměkka. Uvařené maso vykostíme, vývar přecedíme a zachytíme. Maso z hlavy, bůček, ramínko a slezinu rozsekáme na drobné kousky. Žemle rozkrájíme, namočíme do části vývaru a vymačkáme. Žemle, vařené plíce a očištěná syrová játra umeleme na masovém strojku.
  2. Rozsekané maso a umletou směs dáme na vál, přidáme mletý zázvor, majoránku, pepř, muškátový květ a česnek utřený se solí. Vše dobře promícháme a podle chuti dokořeníme. Pokud je prejt příliš hustý, rozředíme ho vývarem z masa.
  3. Dobře vypraná střívka nakrájíme na asi 20 cm dlouhé kousky a na jedné straně je zašpejlujeme. Pak je naplníme do 4/5 připraveným prejtem a špejlí uzavřeme.
  4. Jitrnice vložíme do vlažného vývaru, zahřejeme a pomalým varem je vaříme bez pokličky 10-15 minut. Pak je vyjmeme, opláchneme studenou vodou a rozložíme na prkénko, kde je necháme vychladnout. Hotové jitrnice opečeme a podáváme s kysaným zelím a vařenými bramborami.
Autor:

Podobné recepty

Svíčková s brusinkami

Uvařte si klasickou českou omáčku jako od maminky.

Králík s hořčičnou omáčkou

Upečte si králíka tentokrát jinak, s hořčičnou omáčkou chutná skvěle.

Telecí játra na víně

Skvělou přílohou k tomuto báječnému pokrmu je čerstvé pečivo.

Tvarohové placky

Rychlá večeře, která vám zachutná.

Těstoviny zapečené s kapustou

Inspirujte se receptem na zajímavý oběd.