Ingredience
Postup
- Hlavu, bůček, ramínko, plíce a slezinu důkladně očistíme a omyjeme. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a pomalu vaříme doměkka. Uvařené maso vykostíme, vývar přecedíme a zachytíme. Maso z hlavy, bůček, ramínko a slezinu rozsekáme na drobné kousky. Žemle rozkrájíme, namočíme do části vývaru a vymačkáme. Žemle, vařené plíce a očištěná syrová játra umeleme na masovém strojku.
- Rozsekané maso a umletou směs dáme na vál, přidáme mletý zázvor, majoránku, pepř, muškátový květ a česnek utřený se solí. Vše dobře promícháme a podle chuti dokořeníme. Pokud je prejt příliš hustý, rozředíme ho vývarem z masa.
- Dobře vypraná střívka nakrájíme na asi 20 cm dlouhé kousky a na jedné straně je zašpejlujeme. Pak je naplníme do 4/5 připraveným prejtem a špejlí uzavřeme.
- Jitrnice vložíme do vlažného vývaru, zahřejeme a pomalým varem je vaříme bez pokličky 10-15 minut. Pak je vyjmeme, opláchneme studenou vodou a rozložíme na prkénko, kde je necháme vychladnout. Hotové jitrnice opečeme a podáváme s kysaným zelím a vařenými bramborami.