Kuřecí tajine s olivami

Příprava tohoto severoafrického pokrmu je sice časově náročnější, ale určitě stojí za to!

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez doby odležení a nakládání citronů

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    912 KCal

    41 %

    38 %

  • Energie

    3815 KJ

    41 %

    38 %

  • Sacharidy

    10,8 g

    12 %

    11 %

  • Vláknina

    5,5 g

    18 %

    18 %

  • Bílkoviny

    54,0 g

    86 %

    79 %

  • Tuky

    71,9 g

    111 %

    103 %

  • nasycené

    20,0 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Pokud nemáme naložené citrony, připravíme si je předem. Citrony důkladně omyjeme, dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň do druhého dne odležet.
  2. Pak je od špičky nařízneme na čtvrtky, důkladně osolíme hrubou solí a naskládáme do sklenice. Zasypeme je zbylou solí, sklenici uzavřeme a vložíme do chladničky. Necháme asi 3 týdny marinovat.
  3. Kuře očistíme, rozporcujeme na 8 dílů a naskládáme do tajinu nebo velké pánve. Česnek, čerstvý zázvor a kůru z citronu nasekáme nadrobno a nasypeme na kuře. Přidáme skořici, promícháme a necháme půl hodiny odležet.
  4. Pak kuře přelijeme olejem a rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme. Na prudkém ohni ho opečeme dozlatova. Během pečení kuře obracíme. Opečené kuře dáme stranou na talíř.
  5. Cibuli nakrájíme nadrobno, petrželku a koriandr nasekáme a vložíme do tajinu. Krátce osmahneme a vložíme zpět opečené kuře. Přidáme špetku šafránu a zalijeme vodou nebo vývarem. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Podle potřeby podléváme. Nakonec přidáme nakrájené citrony a celé olivy a ještě krátce podusíme. Vhodnou přílohou je kuskus nebo pita chléb.
Autor:

Podobné recepty

Kyjevské řízky

Ochutnejte výborné řízky vylepšené estragonem.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Dejte si k rajské místo plátku masa šťavnaté masové kuličky.

Quiche tří chutí

Slaný francouzský koláč vám bude chutnat teplý i za studena.

Vepřová roláda na hruškách

Vepřové maso a hrušky se spolu skvěle doplňují.

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.