Kuřecí tajine s olivami
Příprava tohoto severoafrického pokrmu je sice časově náročnější, ale určitě stojí za to!
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
bez doby odležení a nakládání citronů
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
912 KCal
41 %
38 %
-
Energie
3815 KJ
41 %
38 %
-
Sacharidy
10,8 g
12 %
11 %
-
Vláknina
5,5 g
18 %
18 %
-
Bílkoviny
54,0 g
86 %
79 %
-
Tuky
71,9 g
111 %
103 %
-
nasycené
20,0 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Pokud nemáme naložené citrony, připravíme si je předem. Citrony důkladně omyjeme, dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň do druhého dne odležet.
- Pak je od špičky nařízneme na čtvrtky, důkladně osolíme hrubou solí a naskládáme do sklenice. Zasypeme je zbylou solí, sklenici uzavřeme a vložíme do chladničky. Necháme asi 3 týdny marinovat.
- Kuře očistíme, rozporcujeme na 8 dílů a naskládáme do tajinu nebo velké pánve. Česnek, čerstvý zázvor a kůru z citronu nasekáme nadrobno a nasypeme na kuře. Přidáme skořici, promícháme a necháme půl hodiny odležet.
- Pak kuře přelijeme olejem a rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme. Na prudkém ohni ho opečeme dozlatova. Během pečení kuře obracíme. Opečené kuře dáme stranou na talíř.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, petrželku a koriandr nasekáme a vložíme do tajinu. Krátce osmahneme a vložíme zpět opečené kuře. Přidáme špetku šafránu a zalijeme vodou nebo vývarem. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Podle potřeby podléváme. Nakonec přidáme nakrájené citrony a celé olivy a ještě krátce podusíme. Vhodnou přílohou je kuskus nebo pita chléb.