Ingredience
Postup
- Mrkev a celer oloupeme. Uzený jazyk omyjeme, vložíme ho do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Přidáme mrkev, celer, nové koření, bobkové listy a osolíme. Přivedeme k varu a pak vaříme při mírné teplotě asi 2 hodiny, až je jazyk měkký (podle potřeby přiléváme vodu). Pak ho vyjmeme, oloupeme a odložíme stranou. Vývar přecedíme do vhodné nádoby.
- Na omáčku si připravíme z 50 g másla a mouky světlou jíšku, kterou zalijeme 700 ml vývaru (pokud je vývaru méně, přilijeme vodu do požadovaného množství). Rozšleháme metlou a přivedeme k varu, pak teplotu ztlumíme a vaříme 20 minut. Když je mouka provařená, vmícháme strouhaný křen. Osolíme a podle chuti přidáme ocet a cukr. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a 30 g másla.
- Uvařený a oloupaný jazyk nakrájíme na plátky a můžeme je prohřát v omáčce. Podáváme s houskovými knedlíky, před podáváním můžeme lehce posypat čerstvým strouhaným křenem.