Křenová omáčka s uzeným jazykem
Milovníci tradičních českých omáček zbystřete. Tohle je recept přesně pro vás. Že takovou omáčku vařívala i vaše babička?
Postup
- Mrkev a celer oloupeme. Uzený jazyk omyjeme, vložíme ho do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Přidáme mrkev, celer, nové koření, bobkové listy a osolíme. Přivedeme k varu a pak vaříme při mírné teplotě asi 2 hodiny, až je jazyk měkký (podle potřeby přiléváme vodu). Pak ho vyjmeme, oloupeme a odložíme stranou. Vývar přecedíme do vhodné nádoby.
- Na omáčku si připravíme z 50 g másla a mouky světlou jíšku, kterou zalijeme 700 ml vývaru (pokud je vývaru méně, přilijeme vodu do požadovaného množství). Rozšleháme metlou a přivedeme k varu, pak teplotu ztlumíme a vaříme 20 minut. Když je mouka provařená, vmícháme strouhaný křen. Osolíme a podle chuti přidáme ocet a cukr. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a 30 g másla.
- Uvařený a oloupaný jazyk nakrájíme na plátky a můžeme je prohřát v omáčce. Podáváme s houskovými knedlíky, před podáváním můžeme lehce posypat čerstvým strouhaným křenem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
625 KCal
28 %
26 %
-
Energie
2617 KJ
28 %
26 %
-
Sacharidy
18,1 g
21 %
18 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
31,3 g
50 %
46 %
-
Tuky
47,1 g
72 %
67 %
-
nasycené
15,6 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Šunkofleky
Na této klasice si pochutná si celá rodina.