Ingredience
Postup
- Mražený hrášek necháme chvíli změknout, lusky opláchneme a překrájíme na poloviny.
- Olej rozmixujeme s listy kerblíku, solí a pepřem dohladka.
- Do hrnce nalijeme dostatečné množství vody, přivedeme k varu, osolíme a vložíme hrášek, který minutu povaříme. Pak přidáme lusky cukrového hrášku a vaříme další minutu. Pak vše scedíme přes síto a propláchneme studenou vodou.
- Ještě teplé rizoto promícháme s hráškem i lusky, rozdělíme na talíře a zakápneme bylinkovým olejem. Doplníme zakysanou smetanou a podle chuti osolíme a opepříme. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvým kerblíkem.
- Základní recept na bílé rizoto
- Rozpis na 4 porce:
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g másla
- 2 nadrobno nakrájené šalotky
- 2 oloupané stroužky česneku
- 350 g rýže na rizoto
- 200 ml suchého bílého vína
- 1500 ml teplého zeleninového vývaru
- 80 g strouhaného parmazánu
- kůra z 1 citronu
- Ve velkém hrnci zahřejeme olej a rozpustíme v něm třetinu másla. Vsypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme ji pozvolna změknout.
- Oloupané stroužky česneku plochou nože rozdrtíme, nasekáme najemno a přidáme ke změklé šalotce a společně krátce restujeme. Pak přisypeme rýži a za stálého míchání velmi krátce orestujeme.
- Pak přilijeme víno a za stálého míchání vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Následně vlijeme část vývaru (asi 2 naběračky), až se vývar vsákne, přilijeme další část vývaru. Stejným způsobem vléváme vývar k rýží a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Až bude rýže uvařená, na skus, sundáme hrnec z ohně. Přidáme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Vše promícháme a dle potřeby můžeme rizoto zředit vývarem, aby bylo krémové. Nakonec dochutíme špetkou citronové kůry.