Jarní bramborový salát s mladým chřestem
Tento salát v sobě snoubí jednoduchost brambor a chřestu s rafinovaností dresinku z kešu, medu a pažitky.
Vaření 50 min
bez chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
367 KCal
17 %
15 %
-
Energie
1534 KJ
17 %
15 %
-
Sacharidy
43,2 g
49 %
43 %
-
Vláknina
5,7 g
19 %
19 %
-
Bílkoviny
8,7 g
14 %
13 %
-
Tuky
16,4 g
25 %
23 %
-
nasycené
2,6 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Brambory důkladně omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 20 minut doměkka. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
- Mladé výhonky chřestu zbavíme zaschlých konců, svážeme potravinářským provázkem a vložíme do vroucí lehce osolené vody tak, aby špičky pazochů byly nad hladinou a vařily se jen v páře. Vaříme cca 2 - 4 minuty (dle síly výhonků) do poloměkka. Poté je přendáme do mísy s ledovou vodou, prudce zchladíme a necháme v sítu okapat.
- Do sekacího strojku dáme ořechy, oloupané stroužky česneku a pokrájenou pažitku. Zalijeme olejem, 8 lžícemi vody, citronovou šťávou a octem. Přidáme sůl, pepř, javorový sirup a společně rozmixujeme.
- Do mísy dáme na menší kusy překrájené vychladlé brambory, na šikmé plátky pokrájený chřest, na proužku nakrájenou oloupanou červenou cibuli a na kroužky nakrájenou očištěnou jarní cibulku. Přidáme dresink a zlehka promícháme.
- Salát přendáme na servírovací talíř, doplníme ho čerstvým koprem a dozdobíme citronovou kůrou. Ihned podáváme.