Doporučujeme

Co jsme pekly na Jarmark? Malinové muffiny, perník i koláče s ovocem

  • 0
Na sobotním módním svátku na výstavišti v pražských Letňanech budete moci nejen nakupovat a prodávat oblečení a doplňky, ale také pomáhat. Na Čekankový sirup Jarmarku OnaDnes.cz opět najdete stánek Nadace Terezy Maxové dětem, kde budou od rána mimo jiné k dostání dobroty, jež upekly členky redakce.
Malinové muffiny

Malinovo-čokoládové muffiny

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 200 ml mléka
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • trochu tuzemáku pro chuť
  • 100 g nasekané čokolády na vaření
  • 150 g rozpůlených malin

Pracovní postup:

  • Všechny suroviny dáme do mísy a vyšleháme šlehačem dohladka.
  • Košíčky na muffiny naplníme do poloviny těstem, poklademe ovocem a ještě zalijeme trochou těsta cca do 3/4 košíčku.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi na 20 minut.
  • Vychladlé muffiny posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Jablečný koláč s drobenkou podle Dity P.

Ingredience:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 85 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • cca 1 kg jablek

Na drobenku a ozdobu:

  • 80 g polohrubé, nebo hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • lupínky mandlí

Pracovní postup:

  1. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. V míse promícháme smetanu s cukry, vejci a máslem. Do mouky vmícháme půl prášku do pečiva a přidáme k předchozí směsi.
  3. Těsto nalijeme na plech, poklademe oloupanými a nastrouhanými jablky a posypeme drobenkou.
  4. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.

Tip: Vyzkoušejte ho i s jiným ovocem, třeba s mraženým nebo kompotovaným. Mražené ovoce raději obalte v hrubé mouce, aby trochu nasála vodu, kompotované (třeba meruňky) je potřeba nechat řádně okapat.

Perník s čokoládovou polevou

Perník s čokoládovou polevou

Ingredience:

  • 200 ml oleje
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 prášek do perníku
  • 500 ml mléka
  •  čokoláda na vaření

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme olej, cukr, vejce a tuzemák. V jiné míse promícháme všechny suché ingredience a střídavě s mlékem je postupně vmícháme do vaječné směsi.
  2. Vyšší plech vyložíme pečicím papírem a vlijeme do něj těsto. Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Jestli je perník hotový, poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo.
  3. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a vychladlý perník jí polijeme a rozetřeme do krajů. Necháme ztuhnout.

Tip: Pro změnu můžeme polevu posypat nasekanými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Dezert v podání domácí kuchyně - hruškový koláč Bourdaloue. Je to starý...

Hruškový koláč podle Cukrfree

Ingredience:

  • 95 g rozmixovaných vlašských ořechů
  • 85 g mandlové nebo ořechové mouky
  • ½ lžičky skořice + na posypání hrušek
  • 1 vejce
  • trocha rumu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla 
  • 3 – 4 hrušky 
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 2 žloutky
  • vanilkový extrakt
  • olej na vymazání formy

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme ořechy s mandlovou moukou a skořicí, přidáme vejce, rum i máslo a propracujeme.
  2. Těsto dáme do vymazané formy o průměru 22 cm a rozprostřeme i po stranách.
  3. Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na těsto a poprášíme skořicí. Pečeme 10 minut.
  4. Smetanu promícháme s vanilkou a žloutky. Koláč vyjmeme z trouby a přelijeme smetanovou směsí.
  5. Teplotu v troubě snížíme o deset stupňů a koláč pečeme ještě 25 až 30 minut.
  6. Vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a dáme ještě na půl hodiny do ledničky. 

Tip: Podáváme se zakysanou smetanou.


  • Vybrali jsme pro Vás