Malinovo-čokoládové muffiny
Ingredience:
- 2 vejce
- 60 ml slunečnicového oleje
- 200 ml bílého jogurtu
- 200 ml mléka
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- trochu tuzemáku pro chuť
- 100 g nasekané čokolády na vaření
- 150 g rozpůlených malin
Pracovní postup:
- Všechny suroviny dáme do mísy a vyšleháme šlehačem dohladka.
- Košíčky na muffiny naplníme do poloviny těstem, poklademe ovocem a ještě zalijeme trochou těsta cca do 3/4 košíčku.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi na 20 minut.
- Vychladlé muffiny posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Jablečný koláč s drobenkou podle Dity P.
Ingredience:
- 200 ml zakysané smetany
- 85 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 180 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- cca 1 kg jablek
Na drobenku a ozdobu:
- 80 g polohrubé, nebo hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- lupínky mandlí
Pracovní postup:
- Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V míse promícháme smetanu s cukry, vejci a máslem. Do mouky vmícháme půl prášku do pečiva a přidáme k předchozí směsi.
- Těsto nalijeme na plech, poklademe oloupanými a nastrouhanými jablky a posypeme drobenkou.
- Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.
Tip: Vyzkoušejte ho i s jiným ovocem, třeba s mraženým nebo kompotovaným. Mražené ovoce raději obalte v hrubé mouce, aby trochu nasála vodu, kompotované (třeba meruňky) je potřeba nechat řádně okapat.
Perník s čokoládovou polevou
Ingredience:
- 200 ml oleje
- 250 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce tuzemáku
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do perníku
- 500 ml mléka
- čokoláda na vaření
Pracovní postup:
- V míse prošleháme olej, cukr, vejce a tuzemák. V jiné míse promícháme všechny suché ingredience a střídavě s mlékem je postupně vmícháme do vaječné směsi.
- Vyšší plech vyložíme pečicím papírem a vlijeme do něj těsto. Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Jestli je perník hotový, poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo.
- V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a vychladlý perník jí polijeme a rozetřeme do krajů. Necháme ztuhnout.
Tip: Pro změnu můžeme polevu posypat nasekanými ořechy nebo strouhaným kokosem.
Hruškový koláč podle Cukrfree
Ingredience:
- 95 g rozmixovaných vlašských ořechů
- 85 g mandlové nebo ořechové mouky
- ½ lžičky skořice + na posypání hrušek
- 1 vejce
- trocha rumu
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 3 – 4 hrušky
- 200 ml smetany na šlehání
- 2 žloutky
- vanilkový extrakt
- olej na vymazání formy
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme ořechy s mandlovou moukou a skořicí, přidáme vejce, rum i máslo a propracujeme.
- Těsto dáme do vymazané formy o průměru 22 cm a rozprostřeme i po stranách.
- Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na těsto a poprášíme skořicí. Pečeme 10 minut.
- Smetanu promícháme s vanilkou a žloutky. Koláč vyjmeme z trouby a přelijeme smetanovou směsí.
- Teplotu v troubě snížíme o deset stupňů a koláč pečeme ještě 25 až 30 minut.
- Vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a dáme ještě na půl hodiny do ledničky.
Tip: Podáváme se zakysanou smetanou.