Ingredience
Postup
- Do hrnce nalijeme 1000 ml vody, přidáme cukr, celé koření (skořici, badyán, hřebíčky) a přivedeme k varu. Pak do nálevu dáme kůru okrájenou z citronu a pomeranče. Vše krátce povaříme a hrnec s nálevem stáhneme z plotýnky.
- Hrušky omyjeme a pomocí speciálního vykrajovače odstraníme jádřince. Pak hrušky oloupeme a podélně rozpůlíme. Rozkrojené hrušky vložíme do horkého nálevu a necháme je v něm bez vaření asi 10 minut marinovat. Nakonec je naskládáme do vyvařených sklenic. Nálev opět krátce převaříme a zalijeme jím hrušky ve sklenicích.
- Naplněné sklenice uzavřeme víčky a postavíme je do zavařovacího hrnce s vodou - voda by měla dosahovat asi do poloviny výšky sklenic. Kompoty sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C. Horké sklenice vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout. Kompoty uchováváme v chladu a temnu.