Hruškový kompot

1 hodnocení

Pojďte se pustit do zásob na zimu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    442 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1850 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    104,4 g

    119 %

    104 %

  • Vláknina

    9,5 g

    32 %

    32 %

  • Bílkoviny

    1,4 g

    2 %

    2 %

  • Tuky

    0,9 g

    1 %

    1 %

  • nasycené

    0,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do hrnce nalijeme 1000 ml vody, přidáme cukr, celé koření (skořici, badyán, hřebíčky) a přivedeme k varu. Pak do nálevu dáme kůru okrájenou z citronu a pomeranče. Vše krátce povaříme a hrnec s nálevem stáhneme z plotýnky.
  2. Hrušky omyjeme a pomocí speciálního vykrajovače odstraníme jádřince. Pak hrušky oloupeme a podélně rozpůlíme. Rozkrojené hrušky vložíme do horkého nálevu a necháme je v něm bez vaření asi 10 minut marinovat. Nakonec je naskládáme do vyvařených sklenic. Nálev opět krátce převaříme a zalijeme jím hrušky ve sklenicích.
  3. Naplněné sklenice uzavřeme víčky a postavíme je do zavařovacího hrnce s vodou - voda by měla dosahovat asi do poloviny výšky sklenic. Kompoty sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C. Horké sklenice vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout. Kompoty uchováváme v chladu a temnu.
Autor:

Podobné recepty

Řezy z odpalovaného těsta

Tomuto dezertu se v některých rodinách říká mraky. Je tak skvělý, že se po něm u vás doma jen...

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.